Blog > Komentarze do wpisu
Babka piaskowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag m±ki pszennej
  • 15 dag m±ki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 32 dag masła
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę z cytryny ubijamy mikserem na puszyst± masę ok. 10 min. Następnie ubijamy białka z sol± na sztywn± pianę i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Obie m±ki i proszek mieszamy ze sob± i dodajemy do masy. Mieszamy do poł±czenia skł±dników. Masło roztapiamy na małym ogniu i ostudzone dodajemy do ciasta. Cało¶ć przekł±damy do keksówki i pieczemy w 175 st przez godzinę. Cukrem pudrem można posypać po całkowitym wystygnięciu.

Przepis jest na keksówkę dł. 25-28 cm. Ja zrobiłam w nieco mniejszej i ciasto wyrosło mi na boki w formie grzybka:) Należy dokładnie wymieszać masło z ciastem, ja zrobiłam to szybko i czę¶ć tłuszczu osiadła mi tworz±c zakalec. I osobi¶cie dałabym mniej cukru.

pi±tek, 19 stycznia 2007, muszelka6

Polecane wpisy

  • Babka czekoladowa

    Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większo¶ć lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladow± od

  • Ciasto marchewkowe

    Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odci¶nięty, d

  • Babka z łatk±

    Składniki na formę 2l: 20 dag m±ki tortowej 9 dag m±ki ziemniaczanej 6 jajek 20 dag cukru kostka masła cukier waniliowy 2 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
moniamarciniora
2007/01/19 13:01:48
Wygl±da smakowicie :)))