Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z ricotty

Składniki (4 osoby):

  • 450g sera riccota
  • 2 białka
  • 50g parmezanu
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ja użyłam suszonego)
  • parę pomidorków koktajlowych
  • parę marynowanych oliwek
  • szczypta soli
  • olej

Wykonanie:

Keksówkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Białka ubijamy lekko (2 min, tak aby powstała pianka) ze szczyptą soli. W misce mieszamy dokładnie oba sery i białka. Dodajemy ok. 2 płaskich łyżek rozmarynu i mieszamy. Całość przekładamy do formy. Wierzch posypać rozmarynem, ułożyć ćwiartki pomidorków oraz połówki lub krążki oliwek lekko dociaskając do masy. Piec 25-30 min, aby ser stwardniał.

Pasztet kroić na trójkątne kromki i podawać z przypieczonymi  pomidorkami oraz czosnkowymi grzankami (tzn. krmoki chleba przypiec np. w tosterze i na twardym wierzchu rozetrzeć czosnek). Ja zrobiłam pasztet z połowy składników na obiad. Ma delikatny smak. Ser fantastycznie komponuje się z oliwkami i pomidorkami. Fantastyczny na przystawkę.

poniedziałek, 19 lutego 2007, muszelka6

Polecane wpisy

  • Pasztet sojowy

    Jestem wegetarianką i takie produkty jak soja czy fasola są moim głównym źródłem białka. Proponowany przeze mnie pasztet jest miękki, neutralny w smaku, prosty

  • Kuchnia brazylijska

    Wybrałam się wczoraj z chłopakiem na kolację do restauracji brazylijskiej. Często jadamy w knajpkach i zajazdach, więc postanowiłam zamieszczać tu fotografie po

  • Zapiekanka z makaronem

    Zrobiłam w weekand na romantyczną kolację- w 2 wersach, bo ja jestem wegetarianką, a mój facet totalnym mięsożercą. Na obie: Składniki: 2 garści makaronu razowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: