Blog > Komentarze do wpisu
Babka z łatk±

Składniki na formę 2l:

  • 20 dag m±ki tortowej
  • 9 dag m±ki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem dopóki masa nie podwoi objęto¶ci. Do masy przesiewamy m±ki z proszkiem i mieszamy. Miksuj±c dalej wlewamy stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 masy przelewamy do formy, a do reszty wsypujemy kakao. Miksujemy aż kakao sie rozpu¶ci i wylewamy wzdłuż jasnego ciasta. Wkładamy do piekarnika 150st a gdy ciasto podro¶nie pieczemy 45 min w 170 st.

Ja robiłam z połowy produktów, ale i tak dobrze wyrosło.

poniedziałek, 18 czerwca 2007, muszelka6

Polecane wpisy

  • Babka czekoladowa

    Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większo¶ć lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladow± od

  • Ciasto marchewkowe

    Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odci¶nięty, d

  • Ciasto herbaciane

    Składniki: 50 dag m±ki 20 dag cukru 0,5 l mocnej herbaty 15 dag rodzynek 2 łyżeczki sody 20 dag masła Wykonanie: Rodzynki płukamy i gotujemy 5 min w naparze z h

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
nougatine83
2007/06/23 22:35:49
Jak fajnie Moniu, że znowu blogujesz :)
Babka ładnie się prezentuje.
Pozdrawiam serdecznie :)