Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka z makaronem

Zrobiłam w weekand na romantyczną kolację- w 2 wersach, bo ja jestem wegetarianką, a mój facet totalnym mięsożercą. Na obie:

Składniki:

  • 2 garści makaronu razowego świderki i 5 garści zwykłych świderków
  • 2 filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 350 g pieczarek
  • 200g sera wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku marynowanego lub 2 świeże
  • musztarda
  • przecier pomidorowy
  • mleko
  • sól
  • masło/ oliwa

Wykonanie:

Marynata musztardowa do kurczaka- marynatę do mięsa przygotowujemy wcześniej, najlepiej dzień wcześniej i odstawić na noc. Składniki: 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki musztardy zwykłej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy. Wszystko mieszamy dokładnie po czym, dodajemy do tego opłukane, pokrojone w dużą kostkę piersi kurczaka (2 x 2 cm). Wymieszajmy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawmy na noc do lodówki lub minimum 2h przed przyrządzeniem zapiekanki.  

Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente tj. 8 min. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w pół- prążki, wrzucamy na patelnię z oliwą, dodajemy czosnek (świeży wycisnąć lub skroić drobno), podsmażamy 2 min, dodajemy skrojone na pół pieczarki, solimy, smażymy dopóki nie odparuje cała woda z grzybów. Kukurydzę przelewamy wodą z kranu i odcedzamy. Zmarynowane mięso wrzucamy z całą marynatą na drugą patelnię,solimy, smażymy ok.15 min często mieszając. Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Swoją zapiekankę umieściłam w płytkiej, ceramicznej formie- nie smarowałam jej tłuszczem. Makaron wymieszałam z częścią grzybów, posypałam połową kukurydzy, wierzch pokryłam 1/3 sera.

Zapiekanka Mojego Faceta: Średnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami makaron, mięso kukurydza, makaron, mięso. Polać sosem przygotowanym tak: resztkę marynaty i oliwy z patelni po misię rozprowadzić 1 łyżeczką (czubatą) przecieru pomidorowego i ok. 1/2 szklanki mleka (według uznania, niech sos będzie płynny, ale nie rzadki!). Całość posypać serem.

Zapiekamy 25 min w 200st. Fotki są na tel i nie mogę ich zgrać. Niestety cały mój dom się urlopuje i zostałam bez cyfrówki :( A do zapiekanek wino musujące...Mój Facet był najedzony i zadowolony.

środa, 30 lipca 2008, muszelka6

Polecane wpisy

  • Pasztet sojowy

    Jestem wegetarianką i takie produkty jak soja czy fasola są moim głównym źródłem białka. Proponowany przeze mnie pasztet jest miękki, neutralny w smaku, prosty

  • Kuchnia brazylijska

    Wybrałam się wczoraj z chłopakiem na kolację do restauracji brazylijskiej. Często jadamy w knajpkach i zajazdach, więc postanowiłam zamieszczać tu fotografie po

  • Pasztet z ricotty

    Składniki (4 osoby): 450g sera riccota 2 białka 50g parmezanu rozmaryn (najlepiej świeży, ja użyłam suszonego) parę pomidorków koktajlowych parę marynowanych ol

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/08/20 18:59:04
Calkiem ciekawy przepis . Musze go kiedys wyprobowac.