Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe

Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odci¶nięty, drobno zmielony produkt. Kto nie próbował, niech spróbuje. Podaję mój przepis na pyszne, szybkie ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 jajka
  • trochę mniej niż pół szklanki oleju
  • pół szkl. m±ki
  • 1 i 1/2 szkl. wiórków marchewki (kto trze- maj± być drobne i odci¶nięte z soku)
  • płaska lyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 rz±dki gorzkiej czkolady

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na puszyst± masę. Przesiewamy m±kę, wlewamy olej i miksujemy do poł±czenia składników. Dodajemy resztę produktów i miksujemy. Pół ciasta przekładamy do wysmarowanej formy. Połowę czekolady ¶cieramy na drobnych oczkach, posypujemy powierzchnię ciasta. Resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki, rozsypujemy na ciasto i cało¶ć pokrywamy reszt± ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st.

Z moich uwag: w tortownicy 23cm ta ilo¶ć składników daje ciasto w sam raz na weekand. Na kilku łakomczuchów radzę podwoić składniki.

 

poniedziałek, 25 sierpnia 2008, muszelka6

Polecane wpisy

  • Babka czekoladowa

    Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większo¶ć lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladow± od

  • Babka z łatk±

    Składniki na formę 2l: 20 dag m±ki tortowej 9 dag m±ki ziemniaczanej 6 jajek 20 dag cukru kostka masła cukier waniliowy 2 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pie

  • Ciasto herbaciane

    Składniki: 50 dag m±ki 20 dag cukru 0,5 l mocnej herbaty 15 dag rodzynek 2 łyżeczki sody 20 dag masła Wykonanie: Rodzynki płukamy i gotujemy 5 min w naparze z h

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: