Blog > Komentarze do wpisu
Babka czekoladowa

Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większo¶ć lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladow± od Dorotus. Ciasto jest miękkie, wilgotne, smakowo bardziej aromatyczne i czekoladowe od murzynka. W pracy wszystkim smakowało i został tylko jeden kawałek (dla mnie).

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 gorzkie czekolady
  • 15 dag miękkiej kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dag m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyzka kakao

Wykanianie: 125g czekolady rozpuszczamy z mlekiem na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem, dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy czekoladę. Miksujemy do poł±czenia składników.

M±kę, proszek, kakao przesiewamy do masy, mieszamu wszystko łyżk± i przelewamy do keksówki. Pieczemy 40 min (u mnie 60) w 180st. Resztę czekolady wykorzystujemy na polewę.

czwartek, 16 paĽdziernika 2008, muszelka6

Polecane wpisy

  • Ciasto marchewkowe

    Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odci¶nięty, d

  • Babka z łatk±

    Składniki na formę 2l: 20 dag m±ki tortowej 9 dag m±ki ziemniaczanej 6 jajek 20 dag cukru kostka masła cukier waniliowy 2 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pie

  • Ciasto herbaciane

    Składniki: 50 dag m±ki 20 dag cukru 0,5 l mocnej herbaty 15 dag rodzynek 2 łyżeczki sody 20 dag masła Wykonanie: Rodzynki płukamy i gotujemy 5 min w naparze z h

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
adrijah
2008/10/17 20:16:42
Co¶ czuję, że będę chora jak go nie wypróbuję ;)