poniedziałek, 29 stycznia 2007
Tort truflowy

Składniki (na małą tortownicę):

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy
  • Krem:
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • tabliczka (100g) czekolady deserowej (lub gorzkiej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Ciasto- ubiajmy żółtka z oboma cukrami i wodą na niskich obrotach do gęstego kremu (ok. 8 min). Białak solimy, ubijamy na sztywno i zsuwamy na żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy na pianę, wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż piana białka zniknie. Przelewamy do natłuszczonej, osypanej formy i pieczemy 30 min w 175 st. Przez pierwsze 20 min nie wolno otwierać piekarnika! Potem sprawdzamy patyczkiem i chwile po upieczeniu trzymamy w otwartym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Biszkopt musi całkowicie wystygnąć, potem kroimy na 3 krążki.

Krem- Miękkie masło miksujemy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wody, dodajemy do masy, miksujemy. Powoli dolewamy spirytus (2 łyżki to podstawa, polecałabym nieco więcej). Krem kładziemy po ok. 1/3 między krążki, resztą smarujemy wierzch i boki. Górę możemy posypać kakao, startą czekoladą, ozdobić (ja lubię orzechami).

Smacznego:)

12:11, muszelka6 , Torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 stycznia 2007
Czeko-placuszki

Składniki:

  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła

Wykonanie:

Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki śniadaniowe (ja używam Chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległości 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupią.

piątek, 19 stycznia 2007
Babka piaskowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 32 dag masła
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę z cytryny ubijamy mikserem na puszystą masę ok. 10 min. Następnie ubijamy białka z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Obie mąki i proszek mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia skłądników. Masło roztapiamy na małym ogniu i ostudzone dodajemy do ciasta. Całość przekłądamy do keksówki i pieczemy w 175 st przez godzinę. Cukrem pudrem można posypać po całkowitym wystygnięciu.

Przepis jest na keksówkę dł. 25-28 cm. Ja zrobiłam w nieco mniejszej i ciasto wyrosło mi na boki w formie grzybka:) Należy dokładnie wymieszać masło z ciastem, ja zrobiłam to szybko i część tłuszczu osiadła mi tworząc zakalec. I osobiście dałabym mniej cukru.

sobota, 13 stycznia 2007
Humus sojowy

Składniki:

  • 3/4 szkl. ziaren soji
  • koperek
  • pietruszka
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • oliwa

Wykonanie:

Soję namoczyć przez noc. Gotować w tej samej wodzie przez 2 h, nie solić, mieszać od czasu do czasu. Ugotowaną soję miksujemy wraz z czosnkiem, łyżeczką oliwy i sosu sojowego, łyżkę koperku i pietruszki, pół łyżki kolendry (nasionka trzeba rozgnieść przed dodaniem!). Można dodać inne przyprawy, sól i pieprz. W przypadku zbyt suchej masy dodajemy trochę wywaru z soji lub oliwy. Ja lubię humus gęsty. Przekładamy go do naczynia np. porcelanowej miseczki i schładzamy w lodówce.

11:00, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 stycznia 2007
Imbirowe ciacha

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki
  • 25dag cukru pudru

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i sól ubić na parze. Dodać imbir i ubijać dalej do wystygnięcia masy. Przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić na gładko. Wałkować i wycinać kółeczka lub kłaść bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem niewielkimi kupkami. Piec w 170 st przez 15 min.

 

poniedziałek, 08 stycznia 2007
Ciasto drożdżowe

Ciasto a'la Monia, bo jak się człowiek zamyśli to wszystko pląta i musi potem improwizować. Grunt, że efekt dobry- pyszne, domowe, mięciutkie i pachnące.

Składniki:

  • 3 jajka
  • kostka Kasi
  • 65 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek (lepiej dać 10 dag- mi brakło)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły, odsączamy, obtaczamy w mące. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami letniego mleka, 1 łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z oboma cukrami. Dodajemy do nich przesianą mąkę, sól, pozostałe mleko, margarynę, rodzynki i wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Powinno mieć płynnawą konsystencję (pół- gęstą). Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Na koniec ciasto przekładamy do wysmarowanej, obtoczonej bułką średniej tortownicy. Pieczemy 45-50 min w 190 st.

Ciasto zazwyczaj opada w środku, dlatego nie powinno się otwierać piekarnika za wcześnie. Niech wierzch się zrumieni, ciasto ładnie urośnie, pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Po upieczeniu pozostawmy ciasto w piekarniku, niech sobie dojdzie. Po wyjęciu, odczekajmy parę min by przestygło a dopiero potem wyjąć z formy. Ja nie lubię dekoracji, ale można posypać cukrem pudrem.

Ciastka bananowe

Składniki (2 blachy):

  • 2 banany
  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. ziaren słonecznika (ewentualnie orzechy, wiórki kokosa)
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżeczka olejku waniliowego (lub część cukru zastąpić waniliowym)
  • 1/2 szkl oliwy/ oleju
  • łyżeczka mleka
  • 1 szkl mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Banany, olejek, cukier, oliwę i mleko miksujemy na gładko. Do dużej miski przesypujemy mąkę, sodę, cynamon, dodajemy płatki owsiane, ziarna. Wlewamy masę bananową i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem małymi "kupkami" i pieczemy 15 min w 180st.

Sałatka kalafiorowa

Składniki:

  • 50 dag kalafiora
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:

Kalafiora zblanszować, odcedzić, przestudzić i zmiksować robotem do surówek (lub drobno utrzeć). Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, przepłukać, odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym (przygotowując go, wciskamy czosnek) i koperkiem.

O tej porze roku wykorzystuję kalafiora z mrożonek. Jedno opakowanie ma 450g i nie jest wystarczające w stosunku do pozostałych składników, lepiej dołożyć jeszcze trochę z drugiego opakowania. Koperek najlepszy byłby świeży. Ja z wygody zaopatruję się w zioła suszone.

piątek, 05 stycznia 2007
Chlebek żytnio- razowy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki żytniej razowej
  • 20g drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu gryczanego
  • łyżka oliwy
  • łyżka płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka zieren słonecznika
  • ok. łyżki pietruszki oraz tymianku (wsypałam na oko)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • trochę mleka

Wykonanie:

Drożdże ucieramy z miodem i 50 ml ciepłej wody w małej misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę (to co zostanie w sitku wsypujemy także), mieszamy łyżką z solą, dodajemy drżdże, oliwę i resztę wody. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dajemy na opruszoną mąką stolnicę i zagniatamy z owsianką, tymiankiem, pietruszką, słonecznikiem. Ciasto przy wyrabianiu chleba powinno odchodzić od palców, ale w przypadku maki razowej pozostaje kleiste i nie ma się czym przejmować:) Ciasto wyłożyć do formy lub na blachę, odstawić ponownie do wyrośniecia na 30 min. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 min w 220-225 st.

Mój chlebek powstał na blasze, a nie w foremce stąd płaski kształt. Jak typowy razowiec- twarda skórka, miękki środek, a do tego ziołowa nuta smakowa. Warto pobawić się w piekarza, pokombinować z przepisami i znaleźć taki właśnie swój "złoty środek".

13:09, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
Zupa paprykowa

Składniki (ok. 2 porcji) :

  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kostka warzywna
  • parę suszonych grzybów
  • soja
  • przyprawy

Wykonanie:

Soję namoczyć na noc i gotować przez 2h od czasu do czasu mieszając. Grzyby namoczyć, pokroić na drobniejsze cząstki, gotować 20 min w czystej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w talarki, czosnek zmiażdżyć. Wszystko wrzucić do wywaru z grzybów, dopełnić wrzątkiem z czajnika do ok. 0,5- 0,6l i wrzucić kostkę bulionu warzywnego. Gotować ok. 20 min. Następnie paprykę, cebulę i czosnek odcedzamy, miksujemy na papkę i wrzucamy ponownie do zupy wraz z soją i grzybami. Doprawiamy trzymając na malutkim ogniu.

Moje przyprawy: estragon, rozmaryn, pietruszka.

12:48, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2