czwartek, 23 listopada 2006
Kokosanki

Składniki:

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4-3 płaskie łyżki mąki
  • soda oczyszczona
  • 2 jajka

Jajka i cukier miksujemy w misce.

Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie wlewamy do miski i miksujemy.

Dodajemy mąkę, wiórki oraz odrobine sody z czubka łyżeczki. Mieszamy wszystko. Z masy formujemy kuleczki i przenosimy na blachę z papierem do pieczenia w odległości 2 cm. Ciastka pieczemy 15 min w temp. 180°. Po wyjęciu pozostawiamy na papierze i czekamy aż przestygną.

Ciastka są chrupkie z zewnątrz, a delikatne w środku. Odurzają kokosowym smakiem.

Pasztet z fasoli na zimno

Składniki na 4 porcje:

  • puszka fasolki białej
  • puszka fasolki czerwonej
  • 2 cebulki szalotki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2-1 łyżki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przepis:

Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą i miksujemy lub rozgniatamy ręcznie tłuczkiem. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę, kolendrę i ponownie miksujemy.

Doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia, w którym pasztet będzie podany. Wierzch ozdobić zielonymi gałązkami szalotek. Schłodzić w lodówce min. 30min.

Ja do masy skroiłam część szczypiorku z cebulek. Pasztet ma konsystencję pasty, jest doskonałą przystawką, dodatkiem do pieczywa czy pożywną sałatką obiadową.

18:04, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 listopada 2006
Ciastka bakaliowe

Składniki na 2 blachy:

  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • mały cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 100g ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • kostka miękkiego masła

Przepis:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem do zmięknięcia, następnie odcedzamy na sitku. Słonecznik prażymy na patelni na złocisty kolor i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło, oba cukry i proszek miksujemy w misce do połączenia w jedną masę. Dodajemy słonecznik, owsiankę i rodzynki, krótko miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ma być tłuste.

Z ciasta formujemy niewielkie kulki, kładziemy na papier w odległości 2-3 cm i pieczemy w piekarniku 180-200° ok.15 min. Po wyjęciu ciastka odstawiamy do przestygnięcia, wtedy dopiero twardnieją na dobre.

Można też dodać rozdrobnionych orzechów czy otręby- to jak zawsze według uznania. Ciasteczka są pyszne!

Szarlotka na cieście jogurtowym

Przepis znalazłam na portalu polki.pl. Nie jest on zbyt trafiony.

Składniki na 16 porcji:

  • 1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet
  • 1 cytryna 
  •  25 dag mąki
  •  20 dag cukru 
  •  200 ml jogurtu naturalnego 
  •  3/4 szklanki oleju 
  •  3 jajka 
  •  1 łyżka proszku do pieczenia 
  •  1 opakowanie cukru waniliowego 
  •  5 dag płatków migdałowych
  •  cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, wlewamy olej oraz jogurt i miksujemy wszystko dokładnie.

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki lub plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto dzielimy na 3 częsci, przekładając je warastwami jabłek. Wierzch pokrywamy jabłkami. Pieczemy ok.50 min w 180°. Po upieczeniu ciasto sypiemy cukrem pudrem i płatkami.

Według mnie podana ilość jabłek jest za duża w stosunku do ciasta i spokojnie wystarczy kilogram. Ponadto podany czas pieczenia jest za krótki. Po 1h ciasto jest nadal płynne, po 2h środek wciąż pływał i dopiero 3h w temp. 200° dała końowy efekt (pomijając lekko przypieczone jabłuszka z wierzchu, ale są miękko chrupiące). Ciasto jest pyszne. Ja zamiast cukru pudru i płatków, posypałam szarlotkę cynamonem. Mimo wszystko- straciłam dużo nerwów przy piekarniku.

wtorek, 14 listopada 2006
Ciasteczka serowe

Składniki na ok.30 sztuk:

  • 1 szkl. mąki
  • 14,5 dag półtłustego twarogu
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ser rozgniatamy dokładnie widelcem. Przesiewamy mąkę, solimy, dodajemy masło i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy na 1h do lodówki.

Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy kieliszkiem/ literatką ciasteczka i rozkładamy na pergaminie. Pieczemy w 180° ok.10-15 min.

Jeśli w czasie wyrabiania czy wałkowania ciasto jest kleiste, podsypujemy po trochu mąki. Do przepisu podstawowego dołączamy posypanie ciastek cukrem kryształem, czy już po upieczeniu- możemy zrobić kleks słodkim dżemem, posypać cukrem pudrem czy zrobić esy floresy polewą. Ja preferuję wersję mało słodką.

Smacznego:)

sobota, 11 listopada 2006
Sałatka rybna z pangi

Składniki:

  • 1 duży filet z pangi
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 dużego lub 3/4 małego melona
  • 1 por
  • chrzan w słoiku
  • maślanka lub jogurt naturalny bez cukru

Przygotowanie:

Filet gotujemy 40 min w parowarze i odstawiamy do przestygnięcia na talerz. Wydrążamy z melona miąższ i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę przepłukujemy z zalewy i odstawiamy na sitku, aby obciekła. Białą część pora kroimy w półplasterki.

Filet rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Z chrzanu i maślanki przygotowujemy sos, po czym całość znów mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 min.

Taką oto porcję sałatki zjadam na obiad. Jest pożywna, a słodki smak melona dobrze współgra z ostrym chrzanem, choć sos należy wykonać według własnego gustu. Ja mieszam dużą łyżkę ostrego chrzanu Staropolskiego z ok. 100-150 ml maślanki, nie więcej bo nie lubię, gdy sałatka "pływa".

Smacznego:)

poniedziałek, 06 listopada 2006
Ciasteczka owsiane na zimno

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1-2 łyżki cynamonu mielonego
  • 5 łyżek wody
  • mała torebka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżki masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na niedużym ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa stanie się "plastyczna", zdejmujemy garnek z ognia.

Wykładamy łyżką masę, formując płaskie ciasteczka, na pergamin wysmarowany masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis podstawowy pochodzi z forum Wizaz.pl. Ja wymieniłam ilości, których sama użyłam. Dodatkowo dorzuciłam garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Z braku papieru do pieczenia, ciasteczka wykładałam na porcelanowe talerze i studziłam w lodówce, ale faktycznie papier powinno się posmarować masłem, bo ciasto jest lepiste i przywiera. Cynamon i miód nadają niesamowitego smaku.