piątek, 21 listopada 2008
Pasztet sojowy

Jestem wegetarianką i takie produkty jak soja czy fasola są moim głównym źródłem białka. Proponowany przeze mnie pasztet jest miękki, neutralny w smaku, prosty w wykonaniu, a co najważniejsze- można tworzyć różne jego warianty, zaostrzać smak, wzbogacać o inne składniki. Idealny na śniadanie, obiad i przystawkę na imprezie (pyszny z chrzanem!).

Składniki (na średnią keksówkę):

  • 250g ziaren soji
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mniejsza cebula
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 pieczarki
  • przyprawy (u mnie estragon, rozmaryn, koperek i pietruszka)
  • tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

Wykonanie:

Ziarna soji namaczamy przez noc w wodzie i gotujemy (bez solenia) przez 2h. Odcedzamy, zachowując wodę z gotowania. Pietruszkę, marchewkę obieramy i kroimy w kawałki. Pieczarki na ósemki. Cebulę w większe prążki. Ja wszystko gotuję, bo unikam smażenia i solenia, ale normalnie: marchewkę i pietruszkę solimy i gotujemy 15-20min, a cebulę i pieczarki podsmażamy (też solimy).

Zairna soji i jajko rozdrabniamy blenderem. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodajemy łyżką wodę z gotowania. Dodajemy marchewkę, pietruszkę (u mnie także cebula) i miksujemy. Ja lubię w miarę gładką masę, w której gdzieniegdzie przebijają większe kawałki warzyw (także soji). Następnie wrzucamy kawałki pieczarek (pieczarki + cebula), dodajemy mąkę i mieszamy. Fajnie jest wcisnąć ząbek czosnku czy dodać inne składniki: kawałki papryki, sera itd.

Pasztet przekłądamy do formy, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy górę natką pietruszki i pieczemy ok. 45min w 180 st.

10:45, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »