poniedziałek, 22 grudnia 2008
Ciasto owocowe

Lekkie ciasto, pachnące owocami i latem. W sam raz do popołudniowej kawy. Piekłam z połowy składników w tortownicy 23cm, ale okazała się za niska i nie zmieniściłam ostatniej warstwy- krokantu. Tak więc podaję ilości na większą tortownicę.

Składniki:

  • upieczony wcześniej biszkopt z 2 jaj wg własnego przepisu
  • puszka brzoskwiń
  • 3 jabłka, mały banan
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody
  • cukier: 0,5 szkl. + 2,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny

Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Zalać 3 szkl. wody, dodać 2,5 łyżki cukru i zblanszować (jabłka mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Odcedzamy, zachowując wodę. Jabłka wykładamy na biszkopt. Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki, wykładamy podobnie robimy z bananem.

Na wodzie z jabłek (2 szkl.) gotujemy budyń. Gorącym zalewamy owoce (radziłabym budyń przygotować wcześniej i zalewać nim kolejne warstwy owoców, aby je związał. Moje owoce ślizgały się po sobie i ciężko było zachować kawałki ciasta w idealnym porządku).

Krokant: w rondlu roztopić margarynę z cukrem, dodać wiórki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 3 min. Po przestudzeniu dodać jajko, wszystko zmiksować na papkę i wyłożyć na budyń. Zapiekać w 175 przez poł godziny, ustawiając na grzanie górne, a od dołu piekarnika wstawić najlepiej blachę.

U mnie bez krokantu i banana.