poniedziałek, 12 marca 2007
Wiśniowe wspomnienie

Składniki na średnią tortownicę:

  • Ciasto:
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 8 g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5- 2 łyżki kakao
  • sok z wiśni
  • spirytus, wódka, rum lub inny alkohol do nasączenia
  • Masa 1:
  • 1/2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szkl mleka
  • pełna łyżeczka cukru
  • Masa 2:
  • opakowanie kisielu wiśniowego
  • opakowanie mrożonych wiśni bez pestek lub 500g świeżych
  • Do dekorcji:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z wiśni

Wykonanie:

Jajka ubijamy na małych obrotach z cukrem waniliowym i zwykłym do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Do miski przesiewamy makę, dodajemy kakao i proszek. Całość mieszamy i wsypujemy do jajek. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Pieczemy 40 min w ok. 180 st. Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Proszek rozpuszczamy w 1/4 szkl mleka i cukrem, całość wlewamy do zagotowanej reszty. Po zgęstnieniu budyniu, odstawiamy do ostygnięcia.

Wiśnie rozmrażamy- najszybciej na kilka min w mikrafali, tak aby puściły sok. Całość odcedzamy na sitku, dogniatamy łyżką, a sok zachowujemy w misce. Z soku i alkoholu robimy poncz do nasączenia (może to być również bezalkoholowe i wtedy wystarczy 1/2 szkl soku)- w proporcji 1:1- to według uznania! Kisiel rozpuszcamy w 1/4 szkl wrzątku, dodajemy do wiśni i miksujemy na masę. Gotowy kisiel zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.

Miękka margarynę ucieramy na masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ucieramy na gładko.

Ostudzone ciasto przecinamy na 2 krążki. Spód nasączamy ponczem, na to wykładamy masę kisielową, na nią masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem nasączonym ponczem. Do dekoracji robimy lukier. Sok zagotować i wylać na cukier puder. Utrzeć na gładko. Można też zrobić polewę czekoladową i posypać pokruszonymi migdałami.

Pyszne owocowe ciasto, lekkie i zachowujące świeżość. Ja niestety nie znalazłam w sklepach budyniu wiśniowego, więc kupiłam waniliowy, ale według przepisu- proszek należało wsypać prosto do mleka i mimo dobrych chęci, porobiły się kluchy. Zostałam więc bez budyniu i wykonałam go po domowemu (1/2 szkl mleka, po 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, łyżeczka cukru). Poncz zrobiłam z 5 łyżek soku i 3 łyżek wódki, natomiast wierzch polałam 3 łyżkami soku+ klika łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś lubi słodkie, powinien w czasie miksowania wiśni dodać cukru pudru.

środa, 07 marca 2007
Kolorowa sałatka z pieczarkami

Składniki:

  • słoiczek pieczarek w sosie własnym
  • papryka zielona i czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • musztarda
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek, natka pietruszki (ewent. sól, pieprz)

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy papryki i ogórki, a odcedzone pieczarki w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy pod kranem. Ser ścieramy na grubych oczkach. Całość mieszamy z łyżką koperku i łyżeczką pietruszki oraz sosem (3 łyżki jogurtu+ łyżka musztardy+ 2 łyżki majonezu).

18:17, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 04 marca 2007
Pieguski (z przepisów na www.wizaż.pl)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich, dwie duże garści ziaren słonecznika, dwie garści owsianki, do pół tabliczki czekolady mlecznej skrojonej w kostkę.

Masło i cukry zmiksować na gładko. Dodać jajko i miksować dalej. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Na końcu dodać wszystkie dodatki. Wykładać kupkami na blachę z papierem w odległości 3 cm. Pieczemy w 180 st. przez 13 min.

piątek, 02 marca 2007
Brokułowa

Składniki:

  • ok 20 dag brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny- 1 kostka
  • po 2 garści ziaren soji i ciecierzycy
  • przyprawy

Wykonanie:

Ziarna namoczyć przez noc i gotować bez solenia przez ok.2h. Brokuły gotować 15 min w 3-4 szklankach wody. Następnie dodać kostkę warzywną i całość zmiksować. Dodać obrany czosnek i skrojoną na drobniej cebulkę. Po ok.10 min znów całość zmiksować na gładko i dodać ugotowaną soję z ciecierzycą. Wszystko przyprawić (ja użyłam tymianku, estragony, rozmerynu i natki pietruszki). Dla nieodchudzających się- podawać z chlebkiem czosnkowym lub Naan.

12:16, muszelka6 , Zupy
Link Komentarze (2) »