poniedziałek, 14 maja 2007
Szarlotka sypana

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki chłodnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon (ok. 2 łyżeczek)

Wykonanie:

Mąkę, cukry, mannę i proszek mieszamy razem dokładnie i dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy byłką tartą.

1 część ciasta wysypujemy na tortownicę, przykrywamy powłową jabłek, wysypujemy 2 część ciasta, znów jabłka i ostatnie część ciasta. Na wierzchu trzemy schłodzone masło. Piec w 180 st przez godzinę aż ciasto się zrumieni.

Przepis jest na średnią tortownicę. Ja robiłam z połowy na małą i jest to stanowczo za mało! Ciasto ciekawe, choć wolę tradycyjną szarlotkę. To mi przypomina zapiekankę jabłkową na słodko. Dałam mniej cukru niż w przepisie.