sobota, 21 lipca 2007
Placek włoski

Składniki (trortownica 23 cm):

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki suszonych moreli
  • niepełna płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru

Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki i pokrojone w kostkę morele. Zasypac zukrem i odstawić na 15 min. Dodać jajka, przesiać mąkę z sodą i proszkiem i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec w 180 st przez 45 min. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od formy.

poniedziałek, 16 lipca 2007
Zupa czosnkowa

Kocham czosnek. Wszędzie bym go dodawała. Odwiedziłam wczoraj góralski zajazd, gdzie spałaszowałam pyszną zupę czosnkową z serem i grzankami. Nabrałam ochoty na więcej, ale moja wersja jest oczywiście mało kaloryczna.

Składniki:

  • litr wody
  • główka czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • kostka bulionu warzywnego
  • pietruszka

3-4 ząki czosnku zostawiamy. Resztę wygniatamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę warzywną, brokuły (ja użyłam mrożonych) oraz resztę czosnku skrojoną w plasterki. Gotujemy 10 min, wyławiamy na talerz brokuły, dolewamy zupy i posypujemy z wierzchu pietruszką.

Nie używam soli, pieprzu, nie smażę, ale wersja klasyczna dla jedzących normalnie-czosnek podsmażamy z cebulką, gotujemy z wodą, dodajemy kostkę, doprawiamy solą, pieprzem czy sproszkowaną papryką, wbijamy jajko i szybko miksujemy do gładkości. Na talerzu kładziemy starty żółty ser (lub kawałki topionego czy pleśniowego), zalewamy gorącą zupą i podajemy z grzankami.

15:55, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 lipca 2007
Jogurtowe z owocami

Ja również pokusiłam się na przepis Lullaby22. Ciasto w sam raz na babski wieczorek, cudownie miękkie, owocowe, tchnące latem. Przepis na stronce Lullu, nie będę go przepisywać. Ja użyłam maślanki zamiast jogurtu, truskawki, porzeczki i agrest.

I z borówkami