poniedziałek, 25 sierpnia 2008
Ciasto marchewkowe

Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odciśnięty, drobno zmielony produkt. Kto nie próbował, niech spróbuje. Podaję mój przepis na pyszne, szybkie ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 jajka
  • trochę mniej niż pół szklanki oleju
  • pół szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. wiórków marchewki (kto trze- mają być drobne i odciśnięte z soku)
  • płaska lyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 rządki gorzkiej czkolady

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę, wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy resztę produktów i miksujemy. Pół ciasta przekładamy do wysmarowanej formy. Połowę czekolady ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy powierzchnię ciasta. Resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki, rozsypujemy na ciasto i całość pokrywamy resztą ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st.

Z moich uwag: w tortownicy 23cm ta ilość składników daje ciasto w sam raz na weekand. Na kilku łakomczuchów radzę podwoić składniki.