poniedziałek, 30 października 2006
Keks bananowy

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 lub 1,5 szkl. mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szkl. cukru pudru
  • 1/3 miękkiej kostki masła
  • 3-4 duże garście bakalii

Wykonanie:

Przygotowujemy mieszankę bakalii wg własnego gustu. Suszone śliwki i morele kroimy w drobną kostkę, rodzynki namaczamy wcześniej we wrzącej wodzie a następnie odsączamy dokładnie, możemy także dodać rozdrobnione orzechy włoskie, pestki dyni czy słonecznika. Zasada jest taka- im więcej bakalii tym mniej mąki.

W misce rozgniatamy banany. Ważne aby zrobić to tłuczkiem/ widelcem, a nie mikserem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do ich połączenia. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto wylewamy na formę keksową 10/34, uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok.1h w 180°.

Ciasto jest proste w wykonaniu, bakalie nie opadają, a smakuje wyśmienicie (opinia własna, rodziny i przyjaciół).

Smacznego:)