sobota, 18 października 2008
Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Sernik to idealne ciasto, gdy musimy utrafić w tzw. gusta i guściki. Tacy są właśnie moi przyjaciele- albo nie lubią mas, albo zbyt słodkiego, to znów lubią czekoladę... Dlatego na imprezę urodzinową dla mojej paczki wybrałam ten oto przepis Dorotus (lekko zmodyfikowany). Ciasto jest miękkie, wilgotne, czekoladowe, nie za słodkie, z wyraźną nutą pomarańczy. Natomiast orzechowy spód doskonale uzupełnia całość. Mam nadzieję, że przyjaciołom będzie smakować, nawet tym wybrednym.

Składniki:

  • 70g margaryny, stopionej i ostudzonej
  • 100-150g orzechów włoskich, zmielonych blenderem
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczeka kakao
  • 1,5 opakowania zwykłych herbatników Petitków, zmielonych blenderem
  • 2 gorzkie czekolady, z tego 125g rozpuszczona i ostudzona (dla antyfanów zastąpić deserową)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 małe lub 1 duża pomarańcz
  • 125ml śmietanki kremówki 30%
  • 500g twarogu (u mnie kubełek Delfiki)

Wykonanie: Herbatniki, orzechy, masło, cukier i kakao mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy 23cm wyłożonej papierem/folią i dociskamy porządnie. Wkładamy do lodówki.

Ser miksujemy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy śmietankę, czekoladę, jajka, startą na drobno skórkę pomarańczy i miksujemy dokładnie. Ciasto wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 1,5h w 160st. Studzimy w piekarniku, aby nie opadło. Wierzch można  ozdobić resztą czekolady. Sernik trzymamy w lodówce.

11:53, muszelka6 , Serniki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 października 2008
Babka czekoladowa

Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większość lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladową od Dorotus. Ciasto jest miękkie, wilgotne, smakowo bardziej aromatyczne i czekoladowe od murzynka. W pracy wszystkim smakowało i został tylko jeden kawałek (dla mnie).

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 gorzkie czekolady
  • 15 dag miękkiej kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyzka kakao

Wykanianie: 125g czekolady rozpuszczamy z mlekiem na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem, dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

Mąkę, proszek, kakao przesiewamy do masy, mieszamu wszystko łyżką i przelewamy do keksówki. Pieczemy 40 min (u mnie 60) w 180st. Resztę czekolady wykorzystujemy na polewę.

poniedziałek, 13 października 2008
Tort makowy z nutą adwokata

Zainspirował mnie biszkopt makowy Doroty. Zminimalizowałam składniki i wykonałam po swojemu. Muszę przyznać, że to fajna odmiana po robieniu tradycyjnego ciasta.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5l śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g suchego maku
  • adwokat (u mnie duża butelka, po lubię podpijać, ale wystarczy mała 250ml)
  • 2 śmietan fixy
  • ozdoby do tortu- u mnie czekoladowe ziarna kawy

Wykonanie: Żółtka miksujemy z 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżkami wody na małych obrotach do puszystego kremu (ok.8 min). Schłodzone białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, sztywną pianę zsuwamy na masę jajeczną, delikatnie pieszamy łyżką. Przesypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mak delikatnie mieszamy skłądniki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tortownicy 23cm, pieczemy 35min w 175st.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Spód i środkowy nasączamy- u mnie 4 łyżki adwokata+ łyżka mleka. Chłodną śmietanę ubijamy z 1/4 szkl. cukru pudru i śmietan fixem, dolewamy powoli adwokata (ja lałam na oko ok.100ml). Ubitą śmietaną przekładamy krążki, smarujemy wierzch tortu i ozdabiamy. Schładzamy w lodówce min.3h.

Z moich uwag- za mało bitej śmietany. Powinnam ubić 1l.

07:43, muszelka6 , Torty
Link Dodaj komentarz »