sobota, 21 lipca 2007
Placek włoski

Składniki (trortownica 23 cm):

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki suszonych moreli
  • niepełna płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru

Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki i pokrojone w kostkę morele. Zasypac zukrem i odstawić na 15 min. Dodać jajka, przesiać mąkę z sodą i proszkiem i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec w 180 st przez 45 min. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od formy.

poniedziałek, 16 lipca 2007
Zupa czosnkowa

Kocham czosnek. Wszędzie bym go dodawała. Odwiedziłam wczoraj góralski zajazd, gdzie spałaszowałam pyszną zupę czosnkową z serem i grzankami. Nabrałam ochoty na więcej, ale moja wersja jest oczywiście mało kaloryczna.

Składniki:

  • litr wody
  • główka czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • kostka bulionu warzywnego
  • pietruszka

3-4 ząki czosnku zostawiamy. Resztę wygniatamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę warzywną, brokuły (ja użyłam mrożonych) oraz resztę czosnku skrojoną w plasterki. Gotujemy 10 min, wyławiamy na talerz brokuły, dolewamy zupy i posypujemy z wierzchu pietruszką.

Nie używam soli, pieprzu, nie smażę, ale wersja klasyczna dla jedzących normalnie-czosnek podsmażamy z cebulką, gotujemy z wodą, dodajemy kostkę, doprawiamy solą, pieprzem czy sproszkowaną papryką, wbijamy jajko i szybko miksujemy do gładkości. Na talerzu kładziemy starty żółty ser (lub kawałki topionego czy pleśniowego), zalewamy gorącą zupą i podajemy z grzankami.

15:55, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 lipca 2007
Jogurtowe z owocami

Ja również pokusiłam się na przepis Lullaby22. Ciasto w sam raz na babski wieczorek, cudownie miękkie, owocowe, tchnące latem. Przepis na stronce Lullu, nie będę go przepisywać. Ja użyłam maślanki zamiast jogurtu, truskawki, porzeczki i agrest.

I z borówkami

wtorek, 26 czerwca 2007
5 zwierzeń

Wciągnięta przez Lullaby22 do zabawy, muszę wyznać, że:

  1. Nie ma dnia, abym nie myślała o jedzeniu. W sensie negatywnym, bo wszystko oceniam na zdrowe- niezdrowe, patrzę na coś i widzę wartości kcal. Udało mi się wyjść z anoreksji na tyle, aby jeść i zdrowo wyglądać, ale nie na tyle, aby żyć normalnie.
  2. Kocham książki. Przede wszyskim polskich autorów, obyczajowe lub biograficzne poruszające czasy okupacji i getta, z zagranicznych m.in Jane Austen, Paulo Coelho.
  3. Alkohol oczywiście z rozsądkiem, ale mam totalną słabość do adwokata i innych likierów.
  4. Góry. Coś co kocham. Czyste powietrze, ruch, słońce, relax. Co roku musze się gdzieś poszwędać.
  5. Uwielbiam bransoletki. Grube, z wygrawerowanymi wzorami lub cieniutkie łańcuszki. Na rękach i stopach. Nie przepadam natomiast za łańcuszkami na szyję. Kobiecy dekold jest zbyt ładny, aby go czymkolwiek zasłaniać.
09:38, muszelka6
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 18 czerwca 2007
Babka z łatką

Składniki na formę 2l:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 9 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem dopóki masa nie podwoi objętości. Do masy przesiewamy mąki z proszkiem i mieszamy. Miksując dalej wlewamy stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 masy przelewamy do formy, a do reszty wsypujemy kakao. Miksujemy aż kakao sie rozpuści i wylewamy wzdłuż jasnego ciasta. Wkładamy do piekarnika 150st a gdy ciasto podrośnie pieczemy 45 min w 170 st.

Ja robiłam z połowy produktów, ale i tak dobrze wyrosło.

poniedziałek, 14 maja 2007
Szarlotka sypana

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki chłodnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon (ok. 2 łyżeczek)

Wykonanie:

Mąkę, cukry, mannę i proszek mieszamy razem dokładnie i dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy byłką tartą.

1 część ciasta wysypujemy na tortownicę, przykrywamy powłową jabłek, wysypujemy 2 część ciasta, znów jabłka i ostatnie część ciasta. Na wierzchu trzemy schłodzone masło. Piec w 180 st przez godzinę aż ciasto się zrumieni.

Przepis jest na średnią tortownicę. Ja robiłam z połowy na małą i jest to stanowczo za mało! Ciasto ciekawe, choć wolę tradycyjną szarlotkę. To mi przypomina zapiekankę jabłkową na słodko. Dałam mniej cukru niż w przepisie.

środa, 25 kwietnia 2007
Z łososiem

Szybka wersja sałatki z łososiem w sam raz dla dbających o linię i zagonionych.

Składniki:

  • kilka liści zielonej sałaty
  • cytryna
  • łosoś norweski

Wykonanie: Sałatę kroimy na drobniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny, a na wierzchu kładziemy kawałki łososia. Ilości według uznania.

Wersja sałatki z wędzonym łososiem z mojej ulubionej restauracji: Na liściach sałaty kładziemy pokrojone w plastry ogórki lub cebulę, dodajemy czarne oliwki, paprykę, całość polewamy sosem winegret, a na wierzchu kładziemy kawałki łososia.

 

poniedziałek, 12 marca 2007
Wiśniowe wspomnienie

Składniki na średnią tortownicę:

  • Ciasto:
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 8 g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5- 2 łyżki kakao
  • sok z wiśni
  • spirytus, wódka, rum lub inny alkohol do nasączenia
  • Masa 1:
  • 1/2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szkl mleka
  • pełna łyżeczka cukru
  • Masa 2:
  • opakowanie kisielu wiśniowego
  • opakowanie mrożonych wiśni bez pestek lub 500g świeżych
  • Do dekorcji:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z wiśni

Wykonanie:

Jajka ubijamy na małych obrotach z cukrem waniliowym i zwykłym do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Do miski przesiewamy makę, dodajemy kakao i proszek. Całość mieszamy i wsypujemy do jajek. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Pieczemy 40 min w ok. 180 st. Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Proszek rozpuszczamy w 1/4 szkl mleka i cukrem, całość wlewamy do zagotowanej reszty. Po zgęstnieniu budyniu, odstawiamy do ostygnięcia.

Wiśnie rozmrażamy- najszybciej na kilka min w mikrafali, tak aby puściły sok. Całość odcedzamy na sitku, dogniatamy łyżką, a sok zachowujemy w misce. Z soku i alkoholu robimy poncz do nasączenia (może to być również bezalkoholowe i wtedy wystarczy 1/2 szkl soku)- w proporcji 1:1- to według uznania! Kisiel rozpuszcamy w 1/4 szkl wrzątku, dodajemy do wiśni i miksujemy na masę. Gotowy kisiel zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.

Miękka margarynę ucieramy na masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ucieramy na gładko.

Ostudzone ciasto przecinamy na 2 krążki. Spód nasączamy ponczem, na to wykładamy masę kisielową, na nią masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem nasączonym ponczem. Do dekoracji robimy lukier. Sok zagotować i wylać na cukier puder. Utrzeć na gładko. Można też zrobić polewę czekoladową i posypać pokruszonymi migdałami.

Pyszne owocowe ciasto, lekkie i zachowujące świeżość. Ja niestety nie znalazłam w sklepach budyniu wiśniowego, więc kupiłam waniliowy, ale według przepisu- proszek należało wsypać prosto do mleka i mimo dobrych chęci, porobiły się kluchy. Zostałam więc bez budyniu i wykonałam go po domowemu (1/2 szkl mleka, po 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, łyżeczka cukru). Poncz zrobiłam z 5 łyżek soku i 3 łyżek wódki, natomiast wierzch polałam 3 łyżkami soku+ klika łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś lubi słodkie, powinien w czasie miksowania wiśni dodać cukru pudru.

środa, 07 marca 2007
Kolorowa sałatka z pieczarkami

Składniki:

  • słoiczek pieczarek w sosie własnym
  • papryka zielona i czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • musztarda
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek, natka pietruszki (ewent. sól, pieprz)

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy papryki i ogórki, a odcedzone pieczarki w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy pod kranem. Ser ścieramy na grubych oczkach. Całość mieszamy z łyżką koperku i łyżeczką pietruszki oraz sosem (3 łyżki jogurtu+ łyżka musztardy+ 2 łyżki majonezu).

18:17, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 04 marca 2007
Pieguski (z przepisów na www.wizaż.pl)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich, dwie duże garści ziaren słonecznika, dwie garści owsianki, do pół tabliczki czekolady mlecznej skrojonej w kostkę.

Masło i cukry zmiksować na gładko. Dodać jajko i miksować dalej. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Na końcu dodać wszystkie dodatki. Wykładać kupkami na blachę z papierem w odległości 3 cm. Pieczemy w 180 st. przez 13 min.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6