piątek, 02 marca 2007
Brokułowa

Składniki:

  • ok 20 dag brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny- 1 kostka
  • po 2 garści ziaren soji i ciecierzycy
  • przyprawy

Wykonanie:

Ziarna namoczyć przez noc i gotować bez solenia przez ok.2h. Brokuły gotować 15 min w 3-4 szklankach wody. Następnie dodać kostkę warzywną i całość zmiksować. Dodać obrany czosnek i skrojoną na drobniej cebulkę. Po ok.10 min znów całość zmiksować na gładko i dodać ugotowaną soję z ciecierzycą. Wszystko przyprawić (ja użyłam tymianku, estragony, rozmerynu i natki pietruszki). Dla nieodchudzających się- podawać z chlebkiem czosnkowym lub Naan.

12:16, muszelka6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 lutego 2007
Karpatka

Przepis mojej koleżanki. Pyszne, lekkie ciasto.

Składniki:

  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotować z margaryną. Do gotujących się dodać makę i szybko zamieszać. Zestawić z ognia i mieszać do powstania gęstej masy. Wystudzić. Następnie zmiksować dodając po jednym jajku. Na końcu dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok.25 min w 220 st.

  • MASA: 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 225 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 żółtko
  • 1 szkl cukru

 

W połowie szkl mleka rozmieszać mąki. Resztę zagotować z cukrem kryształem. Po zagotowaniu wlać rozmieszane mąki i gotować, mieszając aż do powstania gęstego budyniu. Niech przestygnie. Margarynę miksować z cukrem waniliowym, żółtkiem, następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Upieczone placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Schować do lodówki.

 

11:15, muszelka6 , Z masami
Link Komentarze (1) »
środa, 21 lutego 2007
Ciasto herbaciane

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l mocnej herbaty
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki sody
  • 20 dag masła

Wykonanie:

Rodzynki płukamy i gotujemy 5 min w naparze z herbaty. Następnie dodajemy sodę, mieszamy i rozpuszczamy w całości masło. Po przestudzeniu przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i miksujemy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 1h w 200 st.

 Ja zaparzyłam 2 torebki herbaty malinowej, aby ciasto nabrało przyjemnego aromatu. Łatwe, szybkie, mięciutkie. Polecam:)

poniedziałek, 19 lutego 2007
Pasztet z ricotty

Składniki (4 osoby):

  • 450g sera riccota
  • 2 białka
  • 50g parmezanu
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ja użyłam suszonego)
  • parę pomidorków koktajlowych
  • parę marynowanych oliwek
  • szczypta soli
  • olej

Wykonanie:

Keksówkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Białka ubijamy lekko (2 min, tak aby powstała pianka) ze szczyptą soli. W misce mieszamy dokładnie oba sery i białka. Dodajemy ok. 2 płaskich łyżek rozmarynu i mieszamy. Całość przekładamy do formy. Wierzch posypać rozmarynem, ułożyć ćwiartki pomidorków oraz połówki lub krążki oliwek lekko dociaskając do masy. Piec 25-30 min, aby ser stwardniał.

Pasztet kroić na trójkątne kromki i podawać z przypieczonymi  pomidorkami oraz czosnkowymi grzankami (tzn. krmoki chleba przypiec np. w tosterze i na twardym wierzchu rozetrzeć czosnek). Ja zrobiłam pasztet z połowy składników na obiad. Ma delikatny smak. Ser fantastycznie komponuje się z oliwkami i pomidorkami. Fantastyczny na przystawkę.

15:43, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 lutego 2007
Sałatka z soczewicą

Składniki:

  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 gałązki selera naciowego
  • czerwona papryka
  • 3 jajka
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • przyprawy (sól, pieprz; ja użyłam estragonu i rozmarynu)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Razem z papryką i ogórkiem pokroić w kostkę. Soczewicę namoczyć 20 min, a następnie gotować 20 min, odcedzić i dodać do reszty. Seler oczyścić z włókien i bardzo drobno pokroić, a najlepiej rozdrobnić robotem kuchennym. Wszystko wymieszać, doprawić, polać sosem majonezowo- jogurtowym.

wtorek, 13 lutego 2007
Kruche ciastka bez wyrabiania

Składniki:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru- takie z kopką
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • łyżeczkę soku owocowego domowej roboty np. czarna porzeczka
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki
  • ewentualnie rodzynki, polewa, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło miksujemy min. 10 min z cukrami, jajkiem, solą i sokiem. Do gładkiej masy przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto jest gęste. Wkładamy je z miską do lodówki na 30 min, a następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Nie podwajają objętości, więc pieczemy w odległości 1,5 cm w 190 st przez ok. 10 min.

U mnie w domu lubi się najzwyklejsze ciastka bez dekoracji, ale można w środek wcisnąć rodzynkę lub zrobić polewę.

piątek, 09 lutego 2007
Ciasteczka z kropką

Składniki:

  • kostka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 mąki
  • posiekane orzechy, owsianka, ziarna słonecznika lub jakieś inne "okruszki"
  • marmolada najlepiej cytrynowa, dżem czy inne powidło (ja użyłam powidła borówkowego)

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę i sok cytrynowy, zmiksować. Przesiać mąkę, posolić i wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, zanurzamy połowę w "okruchach", układamy na blasze z papierem, spłaszczamy lekko, a w środku każdego ciasteczka wydrążamy palcem mały dołeczek. Dołki wypełniamy marmoladą/dżemem/powidłem. Ciastka pieczemy w 175 st przez 15 min. Jeśli marmolada nie ma być ciągnąca, dołki wypełniamy dopiero po wyjęciu ciastek z pieca.

 

poniedziałek, 29 stycznia 2007
Tort truflowy

Składniki (na małą tortownicę):

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy
  • Krem:
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • tabliczka (100g) czekolady deserowej (lub gorzkiej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Ciasto- ubiajmy żółtka z oboma cukrami i wodą na niskich obrotach do gęstego kremu (ok. 8 min). Białak solimy, ubijamy na sztywno i zsuwamy na żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy na pianę, wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż piana białka zniknie. Przelewamy do natłuszczonej, osypanej formy i pieczemy 30 min w 175 st. Przez pierwsze 20 min nie wolno otwierać piekarnika! Potem sprawdzamy patyczkiem i chwile po upieczeniu trzymamy w otwartym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Biszkopt musi całkowicie wystygnąć, potem kroimy na 3 krążki.

Krem- Miękkie masło miksujemy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wody, dodajemy do masy, miksujemy. Powoli dolewamy spirytus (2 łyżki to podstawa, polecałabym nieco więcej). Krem kładziemy po ok. 1/3 między krążki, resztą smarujemy wierzch i boki. Górę możemy posypać kakao, startą czekoladą, ozdobić (ja lubię orzechami).

Smacznego:)

12:11, muszelka6 , Torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 stycznia 2007
Czeko-placuszki

Składniki:

  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła

Wykonanie:

Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki śniadaniowe (ja używam Chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległości 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupią.

piątek, 19 stycznia 2007
Babka piaskowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 32 dag masła
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę z cytryny ubijamy mikserem na puszystą masę ok. 10 min. Następnie ubijamy białka z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Obie mąki i proszek mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia skłądników. Masło roztapiamy na małym ogniu i ostudzone dodajemy do ciasta. Całość przekłądamy do keksówki i pieczemy w 175 st przez godzinę. Cukrem pudrem można posypać po całkowitym wystygnięciu.

Przepis jest na keksówkę dł. 25-28 cm. Ja zrobiłam w nieco mniejszej i ciasto wyrosło mi na boki w formie grzybka:) Należy dokładnie wymieszać masło z ciastem, ja zrobiłam to szybko i część tłuszczu osiadła mi tworząc zakalec. I osobiście dałabym mniej cukru.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6