sobota, 13 stycznia 2007
Humus sojowy

Składniki:

  • 3/4 szkl. ziaren soji
  • koperek
  • pietruszka
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • oliwa

Wykonanie:

Soję namoczyć przez noc. Gotować w tej samej wodzie przez 2 h, nie solić, mieszać od czasu do czasu. Ugotowaną soję miksujemy wraz z czosnkiem, łyżeczką oliwy i sosu sojowego, łyżkę koperku i pietruszki, pół łyżki kolendry (nasionka trzeba rozgnieść przed dodaniem!). Można dodać inne przyprawy, sól i pieprz. W przypadku zbyt suchej masy dodajemy trochę wywaru z soji lub oliwy. Ja lubię humus gęsty. Przekładamy go do naczynia np. porcelanowej miseczki i schładzamy w lodówce.

11:00, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 stycznia 2007
Imbirowe ciacha

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki
  • 25dag cukru pudru

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i sól ubić na parze. Dodać imbir i ubijać dalej do wystygnięcia masy. Przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić na gładko. Wałkować i wycinać kółeczka lub kłaść bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem niewielkimi kupkami. Piec w 170 st przez 15 min.

 

poniedziałek, 08 stycznia 2007
Ciasto drożdżowe

Ciasto a'la Monia, bo jak się człowiek zamyśli to wszystko pląta i musi potem improwizować. Grunt, że efekt dobry- pyszne, domowe, mięciutkie i pachnące.

Składniki:

  • 3 jajka
  • kostka Kasi
  • 65 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek (lepiej dać 10 dag- mi brakło)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły, odsączamy, obtaczamy w mące. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami letniego mleka, 1 łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z oboma cukrami. Dodajemy do nich przesianą mąkę, sól, pozostałe mleko, margarynę, rodzynki i wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Powinno mieć płynnawą konsystencję (pół- gęstą). Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Na koniec ciasto przekładamy do wysmarowanej, obtoczonej bułką średniej tortownicy. Pieczemy 45-50 min w 190 st.

Ciasto zazwyczaj opada w środku, dlatego nie powinno się otwierać piekarnika za wcześnie. Niech wierzch się zrumieni, ciasto ładnie urośnie, pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Po upieczeniu pozostawmy ciasto w piekarniku, niech sobie dojdzie. Po wyjęciu, odczekajmy parę min by przestygło a dopiero potem wyjąć z formy. Ja nie lubię dekoracji, ale można posypać cukrem pudrem.

Ciastka bananowe

Składniki (2 blachy):

  • 2 banany
  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. ziaren słonecznika (ewentualnie orzechy, wiórki kokosa)
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżeczka olejku waniliowego (lub część cukru zastąpić waniliowym)
  • 1/2 szkl oliwy/ oleju
  • łyżeczka mleka
  • 1 szkl mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Banany, olejek, cukier, oliwę i mleko miksujemy na gładko. Do dużej miski przesypujemy mąkę, sodę, cynamon, dodajemy płatki owsiane, ziarna. Wlewamy masę bananową i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem małymi "kupkami" i pieczemy 15 min w 180st.

Sałatka kalafiorowa

Składniki:

  • 50 dag kalafiora
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:

Kalafiora zblanszować, odcedzić, przestudzić i zmiksować robotem do surówek (lub drobno utrzeć). Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, przepłukać, odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym (przygotowując go, wciskamy czosnek) i koperkiem.

O tej porze roku wykorzystuję kalafiora z mrożonek. Jedno opakowanie ma 450g i nie jest wystarczające w stosunku do pozostałych składników, lepiej dołożyć jeszcze trochę z drugiego opakowania. Koperek najlepszy byłby świeży. Ja z wygody zaopatruję się w zioła suszone.

piątek, 05 stycznia 2007
Chlebek żytnio- razowy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki żytniej razowej
  • 20g drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu gryczanego
  • łyżka oliwy
  • łyżka płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka zieren słonecznika
  • ok. łyżki pietruszki oraz tymianku (wsypałam na oko)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • trochę mleka

Wykonanie:

Drożdże ucieramy z miodem i 50 ml ciepłej wody w małej misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę (to co zostanie w sitku wsypujemy także), mieszamy łyżką z solą, dodajemy drżdże, oliwę i resztę wody. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dajemy na opruszoną mąką stolnicę i zagniatamy z owsianką, tymiankiem, pietruszką, słonecznikiem. Ciasto przy wyrabianiu chleba powinno odchodzić od palców, ale w przypadku maki razowej pozostaje kleiste i nie ma się czym przejmować:) Ciasto wyłożyć do formy lub na blachę, odstawić ponownie do wyrośniecia na 30 min. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 min w 220-225 st.

Mój chlebek powstał na blasze, a nie w foremce stąd płaski kształt. Jak typowy razowiec- twarda skórka, miękki środek, a do tego ziołowa nuta smakowa. Warto pobawić się w piekarza, pokombinować z przepisami i znaleźć taki właśnie swój "złoty środek".

13:09, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
Zupa paprykowa

Składniki (ok. 2 porcji) :

  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kostka warzywna
  • parę suszonych grzybów
  • soja
  • przyprawy

Wykonanie:

Soję namoczyć na noc i gotować przez 2h od czasu do czasu mieszając. Grzyby namoczyć, pokroić na drobniejsze cząstki, gotować 20 min w czystej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w talarki, czosnek zmiażdżyć. Wszystko wrzucić do wywaru z grzybów, dopełnić wrzątkiem z czajnika do ok. 0,5- 0,6l i wrzucić kostkę bulionu warzywnego. Gotować ok. 20 min. Następnie paprykę, cebulę i czosnek odcedzamy, miksujemy na papkę i wrzucamy ponownie do zupy wraz z soją i grzybami. Doprawiamy trzymając na malutkim ogniu.

Moje przyprawy: estragon, rozmaryn, pietruszka.

12:48, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 stycznia 2007
Ślimaczki

Składniki na 2 blachy:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Mąkę, cukry, żółtka i pokrojone, schłodzone masło zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i jedną zagniatamy zkakao i śmietaną. Schładzamy na 1h w lodówce. Następnie ciasta wałkujemy na prostokąty mniej więcej tej samej wielkości, kładziemy jeden na drugim i schładzamy rolade znów przez 1h.

Ciato kroimy na plastry 0,5 cm i pieczemy w 150 st przez 15 min.

Bezy

Składniki na jedną blachę:

  • 1 białko
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Biało ubijać na sztywną pianę, dodając łyżkami cukier. Gdy piana trzyma się obróconego garnka, nakładać na blachę z papierem szpicrutą lub łyżeczką. Piec 45 min w 120 st.

Do piany można dodać troszkę soku z cytrynki lub owocowego, kakao lub rozdrobnione orzechy.

Sałatka pekińska

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • ewentualnie: sół, pieprz, inne przyprawy

Przygotowanie:

Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić na paseczki lub w kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Składniki wymieszać wraz z sosem majonezowo-jogurtowym (ok. 4 łyzek majonezu i jogurtu).

15:23, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6