wtorek, 26 grudnia 2006
Puszysty sernik

Składniki (20 porcji):

  • 8 jajek
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl. mąki
  • 1 kg twarogu
  • kostka masła
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki opłukać, oderwać ewentualne ogonki, zalać wrzątkiem na 10-15 min, po czym odcedzić.Żółtka miksujemy z cukrem na parze do puszystej, gęstej masy (białka przechowujemy w lodówce!). Ucieramy miękkie masło w misce, dodajemy masę żółtkową i znów ucieramy dokładnie. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i ucieramy. W masie nie może być żadnych grudek twarogu czy kryształków cukru. Na koniec ubijamy z białek sztywną pianę i delikatnie porcjami dodajemy do naszej masy. Mieszamy drewnianą łyżką, aby białko połączyło się z ciastem, dodajemy obtoczone w mące rodzynki (dzięki temu nie opadną), mieszamy delikatnie i wylewamy ciasto na wysmarowaną masłem, obtoczoną w bułce tortownicę.

Piec w 180 st. przez godzinę. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piecu, najlepiej jak najdłużej.

Bakalie jak zawsze w ilościach i rodzajach według gustu. Przepis podaje 5 dag rodzynków i 3 dag skórki pomarańczowej. Ja dałam 1/2 szkl rodzynek. Ser twarogowy musi być bardzo tłusty. Trzeba go przemielić, przetrzeć przez sito lub kupić gotowe kubełki. Ja kupuję śmietankową Delphię. W serniku łatwo o zakalec. Po włożeniu do piekarnika nie otwierać. Po upieczeniu odczekać jakieś 30 min, potem można lekko uchylić drzwiczki. Ja studziłam go tak 2h, wierzch zawsze lekko opada, ale ważne aby nie wklęsł zakalcowato.

Mój sernik ma bardzo delikatną konsystencję, jest pyszny, w rodzinie robi furrorę. Polecam wszystkim!

10:25, muszelka6 , Serniki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 grudnia 2006
Sałatka z ananasem

Składniki:

  • puszka ananasa
  • duża puszka kukurydzy
  • słoik selera konserwowego
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • majonez
  • jogurt naturalny bez cukru

Wykonanie:

Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Ananasa, kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na drobne paski, jajka w drobną kosteczkę. Całość wymieszać. Z majonezu i jogurtu zrobić sos (lub z samego majonezu- według gustu)

Ja na sos użyłam po 2 kopiate łyżki majonezu kieleckiego i jogurtu danone bez cukru, tylko aby składniki się połączyły a nie "pływały". Poza tym ser edamski, choć lepszy byłby gouda lub salami (bardziej wyraziste w smaku). Z podanych ilości wychodzi spory garnek (ok.10 porcji).

10:53, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 17 grudnia 2006
Ciasteczka cynamonowo- kawowe

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • filiżanka kawy espresso
  • 2 szczypty soli

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać cynamon i kawę, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej cukrem pudrem i wycinać ciasteczka. Piec 20 min w 160 st.

Można dodać więcej cynamonu. Moim zdaniem wystarczy 15 min pieczenia. Ciasteczka są bardzo chrupiące.

Chlebek angielski

W wersji podstawowej z jabłkami, tzw. Apple bread. Ja ostatnio zrobiłam wersję z rodzynkami, która smakowała mojej rodzince nawet bardziej i ciasto zniknęło po jednym dniu.

Składniki:

  • filiżanka cukru
  • 1/2 filiżanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 filiżanki mąki
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka lub 3-4 małe- posiekane (ok. 100g rodzynek, wcześniej zalanych wrzątkiem, a potem odsączonych i odciśniętych)
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżka cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. a średnią foremkę keksową smarujemy masłem i wysypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

W misce ucieramy cukier, jajka, masło i aromat. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, a na koniec dodajemy jabłka/ rodzynki i cynamon. Mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy ok. 60 min.

Z podanych ilości chlebek najlepiej piec w małej keksówce, ja następnym razem podwoję składniki. A zamiast aromatu waniliowego część zwykłego cukru z przepisu zastępuję waniliowym. Ciasto jest banalne, a pyszne.

piątek, 08 grudnia 2006
Zupa z soją

Składniki:

  • bulion warzywny ( resztki z przyrządzania pasztetu)
  • odsączona woda z soczewicy ( też z robienia pasztetu)
  • 2 garście suszonych grzybów
  • ok. 100g ziaren soji
  • trochę mrożonych warzyw (ok. 3 garści)

Przygotowanie:

Soję należy przez noc namoczyć w zimnej wodzie, następnie wodę zmienić i gotować 2h, mieszając. Połączyć wraz z płynem z bulionem.

Grzyby namoczyć 20 min, odcedzić, pokroić na paski, zalać nową wodą i gotować 20- 30 min, po 15 min gotowania wrzucić do nich mrożone warzywa. Po ugotowaniu całość wlać do bulionu z soją i gotować 15-20min, doprawić.

Ja użyłam suszonych borowików, mrożonej marchewki z resztkami kukurydzy i fasolki szparagowej oraz ulubionych przypraw: rozmarynu, estragonu, tymianku.

10:39, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Pasztet z soczewicy

Składniki na 4 osoby:

  • 175 g soczewicy
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, czosne przeciskamy przez praskę. Oba produkty wrzucamy do garnka na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy. Smażymy 2-3 min, dodajemy kolendrę, wlewamy bulion, dodajemy soczewicę (jeśli używamy zielonej to wczesniej trzeba ją 20 min namoczyć, czerwoną można odrazu) i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 min od czasu do czasu mieszając.

Odsączyć nadmiar płynu. Soczewicę zmiksować wraz z jajkiem, mlekiem i pietruszką na jednolitą masę. Formę posmarować oliwą, wyłożyć papierem lub folią, przelożyć do środka pasztet i zapiekać 45 min w 200 st. aż zesztywnieje. Następnie schłodzić i przełożyć do lodówki.

Ja nie lubię ostrych rzeczy, ale do miksera można także dołożyć nieco ostrego sosu pomidorowego lub trochę chilli- smak będzie bardziej wyrazisty. Mój pasztecik wykonałam z połowy produktów na 2 osoby, w dużej keksówce. Najlepsza byłaby mniejsza foremka na 450 ml.

10:20, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 grudnia 2006
Faszerowane papryki

Składniki ( 1 porcja):

  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • cebula
  • oliwa
  • przyprawy
  • parmezan

Przepis:

Kaszę wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu 20 min ( posolić, gdy używacie soli). W tym czasie siekamy drobno cebulę, a umytą paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie gniazda nasienne. Parmezan ścieramy na tarce z grubymi uczkami (ilość według uznania, ja daję ok. 2 garstek).

Ugotowaną kaszę miaszamy z cebulą, łyżeczką oliwy, przyprawiamy (ja używam tymianku, estrogenu i rozmarynu). Farszem nadziewamy połówki papryki. Wierz posypujemy dokładnie parmezanem (można go też zmieszać z farszem, wtedy zlepi całość).

Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wkładamy papryki. Pieczemy je ok.30 min w 200 st. aby parmezan stopił się na rumiano, a papryka zmiękła.

11:35, muszelka6 , Inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 02 grudnia 2006
Nesquiki

Składniki:

  • 55 g kostki masła
  • 3/4 szkl. kakao Nesquik (do wersji słodkiej dodać 1/4 szkl. cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4- 1 szkl. mąki

Przyrządzenie:

Ucieramy masło z kakao (i cukrem) na gładką masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Przesiewamy mąkę z sodą, mieszamy i krótko wyrabiamy ciasto na stolnicy.

Chłodzimy ok. 30 min w lodówce.

Ciasto wałkujemy i wycinamy dowolnie ciasteczka (można formowac kuleczki). Pieczemy 8 min w 180- 190 st.

czwartek, 23 listopada 2006
Kokosanki

Składniki:

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4-3 płaskie łyżki mąki
  • soda oczyszczona
  • 2 jajka

Jajka i cukier miksujemy w misce.

Masło rozpuszczamy i studzimy, następnie wlewamy do miski i miksujemy.

Dodajemy mąkę, wiórki oraz odrobine sody z czubka łyżeczki. Mieszamy wszystko. Z masy formujemy kuleczki i przenosimy na blachę z papierem do pieczenia w odległości 2 cm. Ciastka pieczemy 15 min w temp. 180°. Po wyjęciu pozostawiamy na papierze i czekamy aż przestygną.

Ciastka są chrupkie z zewnątrz, a delikatne w środku. Odurzają kokosowym smakiem.

Pasztet z fasoli na zimno

Składniki na 4 porcje:

  • puszka fasolki białej
  • puszka fasolki czerwonej
  • 2 cebulki szalotki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2-1 łyżki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przepis:

Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą i miksujemy lub rozgniatamy ręcznie tłuczkiem. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę, kolendrę i ponownie miksujemy.

Doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia, w którym pasztet będzie podany. Wierzch ozdobić zielonymi gałązkami szalotek. Schłodzić w lodówce min. 30min.

Ja do masy skroiłam część szczypiorku z cebulek. Pasztet ma konsystencję pasty, jest doskonałą przystawką, dodatkiem do pieczywa czy pożywną sałatką obiadową.

18:04, muszelka6 , Inne
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6