poniedziałek, 16 lipca 2007
Zupa czosnkowa

Kocham czosnek. Wszędzie bym go dodawała. Odwiedziłam wczoraj góralski zajazd, gdzie spałaszowałam pyszną zupę czosnkową z serem i grzankami. Nabrałam ochoty na więcej, ale moja wersja jest oczywiście mało kaloryczna.

Składniki:

  • litr wody
  • główka czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • kostka bulionu warzywnego
  • pietruszka

3-4 ząki czosnku zostawiamy. Resztę wygniatamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę warzywną, brokuły (ja użyłam mrożonych) oraz resztę czosnku skrojoną w plasterki. Gotujemy 10 min, wyławiamy na talerz brokuły, dolewamy zupy i posypujemy z wierzchu pietruszką.

Nie używam soli, pieprzu, nie smażę, ale wersja klasyczna dla jedzących normalnie-czosnek podsmażamy z cebulką, gotujemy z wodą, dodajemy kostkę, doprawiamy solą, pieprzem czy sproszkowaną papryką, wbijamy jajko i szybko miksujemy do gładkości. Na talerzu kładziemy starty żółty ser (lub kawałki topionego czy pleśniowego), zalewamy gorącą zupą i podajemy z grzankami.

15:55, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 marca 2007
Brokułowa

Składniki:

  • ok 20 dag brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny- 1 kostka
  • po 2 garści ziaren soji i ciecierzycy
  • przyprawy

Wykonanie:

Ziarna namoczyć przez noc i gotować bez solenia przez ok.2h. Brokuły gotować 15 min w 3-4 szklankach wody. Następnie dodać kostkę warzywną i całość zmiksować. Dodać obrany czosnek i skrojoną na drobniej cebulkę. Po ok.10 min znów całość zmiksować na gładko i dodać ugotowaną soję z ciecierzycą. Wszystko przyprawić (ja użyłam tymianku, estragony, rozmerynu i natki pietruszki). Dla nieodchudzających się- podawać z chlebkiem czosnkowym lub Naan.

12:16, muszelka6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 stycznia 2007
Zupa paprykowa

Składniki (ok. 2 porcji) :

  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kostka warzywna
  • parę suszonych grzybów
  • soja
  • przyprawy

Wykonanie:

Soję namoczyć na noc i gotować przez 2h od czasu do czasu mieszając. Grzyby namoczyć, pokroić na drobniejsze cząstki, gotować 20 min w czystej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w talarki, czosnek zmiażdżyć. Wszystko wrzucić do wywaru z grzybów, dopełnić wrzątkiem z czajnika do ok. 0,5- 0,6l i wrzucić kostkę bulionu warzywnego. Gotować ok. 20 min. Następnie paprykę, cebulę i czosnek odcedzamy, miksujemy na papkę i wrzucamy ponownie do zupy wraz z soją i grzybami. Doprawiamy trzymając na malutkim ogniu.

Moje przyprawy: estragon, rozmaryn, pietruszka.

12:48, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 grudnia 2006
Zupa z soją

Składniki:

  • bulion warzywny ( resztki z przyrządzania pasztetu)
  • odsączona woda z soczewicy ( też z robienia pasztetu)
  • 2 garście suszonych grzybów
  • ok. 100g ziaren soji
  • trochę mrożonych warzyw (ok. 3 garści)

Przygotowanie:

Soję należy przez noc namoczyć w zimnej wodzie, następnie wodę zmienić i gotować 2h, mieszając. Połączyć wraz z płynem z bulionem.

Grzyby namoczyć 20 min, odcedzić, pokroić na paski, zalać nową wodą i gotować 20- 30 min, po 15 min gotowania wrzucić do nich mrożone warzywa. Po ugotowaniu całość wlać do bulionu z soją i gotować 15-20min, doprawić.

Ja użyłam suszonych borowików, mrożonej marchewki z resztkami kukurydzy i fasolki szparagowej oraz ulubionych przypraw: rozmarynu, estragonu, tymianku.

10:39, muszelka6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »