niedziela, 04 marca 2007
Pieguski (z przepisów na www.wizaż.pl)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich, dwie duże garści ziaren słonecznika, dwie garści owsianki, do pół tabliczki czekolady mlecznej skrojonej w kostkę.

Masło i cukry zmiksować na gładko. Dodać jajko i miksować dalej. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Na końcu dodać wszystkie dodatki. Wykładać kupkami na blachę z papierem w odległości 3 cm. Pieczemy w 180 st. przez 13 min.

wtorek, 13 lutego 2007
Kruche ciastka bez wyrabiania

Składniki:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru- takie z kopką
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • łyżeczkę soku owocowego domowej roboty np. czarna porzeczka
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki
  • ewentualnie rodzynki, polewa, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło miksujemy min. 10 min z cukrami, jajkiem, solą i sokiem. Do gładkiej masy przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto jest gęste. Wkładamy je z miską do lodówki na 30 min, a następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Nie podwajają objętości, więc pieczemy w odległości 1,5 cm w 190 st przez ok. 10 min.

U mnie w domu lubi się najzwyklejsze ciastka bez dekoracji, ale można w środek wcisnąć rodzynkę lub zrobić polewę.

piątek, 09 lutego 2007
Ciasteczka z kropką

Składniki:

  • kostka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 mąki
  • posiekane orzechy, owsianka, ziarna słonecznika lub jakieś inne "okruszki"
  • marmolada najlepiej cytrynowa, dżem czy inne powidło (ja użyłam powidła borówkowego)

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę i sok cytrynowy, zmiksować. Przesiać mąkę, posolić i wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, zanurzamy połowę w "okruchach", układamy na blasze z papierem, spłaszczamy lekko, a w środku każdego ciasteczka wydrążamy palcem mały dołeczek. Dołki wypełniamy marmoladą/dżemem/powidłem. Ciastka pieczemy w 175 st przez 15 min. Jeśli marmolada nie ma być ciągnąca, dołki wypełniamy dopiero po wyjęciu ciastek z pieca.

 

wtorek, 23 stycznia 2007
Czeko-placuszki

Składniki:

  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła

Wykonanie:

Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki śniadaniowe (ja używam Chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległości 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupią.

piątek, 12 stycznia 2007
Imbirowe ciacha

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki
  • 25dag cukru pudru

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i sól ubić na parze. Dodać imbir i ubijać dalej do wystygnięcia masy. Przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić na gładko. Wałkować i wycinać kółeczka lub kłaść bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem niewielkimi kupkami. Piec w 170 st przez 15 min.

 

poniedziałek, 08 stycznia 2007
Ciastka bananowe

Składniki (2 blachy):

  • 2 banany
  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. ziaren słonecznika (ewentualnie orzechy, wiórki kokosa)
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżeczka olejku waniliowego (lub część cukru zastąpić waniliowym)
  • 1/2 szkl oliwy/ oleju
  • łyżeczka mleka
  • 1 szkl mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Banany, olejek, cukier, oliwę i mleko miksujemy na gładko. Do dużej miski przesypujemy mąkę, sodę, cynamon, dodajemy płatki owsiane, ziarna. Wlewamy masę bananową i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem małymi "kupkami" i pieczemy 15 min w 180st.

wtorek, 02 stycznia 2007
Ślimaczki

Składniki na 2 blachy:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Mąkę, cukry, żółtka i pokrojone, schłodzone masło zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części i jedną zagniatamy zkakao i śmietaną. Schładzamy na 1h w lodówce. Następnie ciasta wałkujemy na prostokąty mniej więcej tej samej wielkości, kładziemy jeden na drugim i schładzamy rolade znów przez 1h.

Ciato kroimy na plastry 0,5 cm i pieczemy w 150 st przez 15 min.

Bezy

Składniki na jedną blachę:

  • 1 białko
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Biało ubijać na sztywną pianę, dodając łyżkami cukier. Gdy piana trzyma się obróconego garnka, nakładać na blachę z papierem szpicrutą lub łyżeczką. Piec 45 min w 120 st.

Do piany można dodać troszkę soku z cytrynki lub owocowego, kakao lub rozdrobnione orzechy.

niedziela, 17 grudnia 2006
Ciasteczka cynamonowo- kawowe

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • filiżanka kawy espresso
  • 2 szczypty soli

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać cynamon i kawę, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wszystko zagnieść. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej cukrem pudrem i wycinać ciasteczka. Piec 20 min w 160 st.

Można dodać więcej cynamonu. Moim zdaniem wystarczy 15 min pieczenia. Ciasteczka są bardzo chrupiące.

sobota, 02 grudnia 2006
Nesquiki

Składniki:

  • 55 g kostki masła
  • 3/4 szkl. kakao Nesquik (do wersji słodkiej dodać 1/4 szkl. cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4- 1 szkl. mąki

Przyrządzenie:

Ucieramy masło z kakao (i cukrem) na gładką masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Przesiewamy mąkę z sodą, mieszamy i krótko wyrabiamy ciasto na stolnicy.

Chłodzimy ok. 30 min w lodówce.

Ciasto wałkujemy i wycinamy dowolnie ciasteczka (można formowac kuleczki). Pieczemy 8 min w 180- 190 st.

 
1 , 2