niedziela, 04 marca 2007
Pieguski (z przepisów na www.wizaż.pl)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. m±ki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. łyżeczki cukru waniliowego
  • gar¶ć rozdrobnionych orzechów włoskich, dwie duże gar¶ci ziaren słonecznika, dwie gar¶ci owsianki, do pół tabliczki czekolady mlecznej skrojonej w kostkę.

Masło i cukry zmiksować na gładko. Dodać jajko i miksować dalej. Przesiać m±kę z proszkiem i wymieszać łyżk±. Na końcu dodać wszystkie dodatki. Wykładać kupkami na blachę z papierem w odległo¶ci 3 cm. Pieczemy w 180 st. przez 13 min.

wtorek, 13 lutego 2007
Kruche ciastka bez wyrabiania

Składniki:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru- takie z kopk±
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • łyżeczkę soku owocowego domowej roboty np. czarna porzeczka
  • szczypta soli
  • 25 dag m±ki
  • ewentualnie rodzynki, polewa, skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło miksujemy min. 10 min z cukrami, jajkiem, sol± i sokiem. Do gładkiej masy przesiewamy m±kę i mieszamy dokładnie drewnian± łyżk±. Ciasto jest gęste. Wkładamy je z misk± do lodówki na 30 min, a następnie przekładamy na posypan± m±k± stolnicę, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Nie podwajaj± objęto¶ci, więc pieczemy w odległo¶ci 1,5 cm w 190 st przez ok. 10 min.

U mnie w domu lubi się najzwyklejsze ciastka bez dekoracji, ale można w ¶rodek wcisn±ć rodzynkę lub zrobić polewę.

pi±tek, 09 lutego 2007
Ciasteczka z kropk±

Składniki:

  • kostka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 m±ki
  • posiekane orzechy, owsianka, ziarna słonecznika lub jakie¶ inne "okruszki"
  • marmolada najlepiej cytrynowa, dżem czy inne powidło (ja użyłam powidła borówkowego)

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem na puszyst± masę, dodać żółtka, skórkę i sok cytrynowy, zmiksować. Przesiać m±kę, posolić i wymieszać drewnian± łyżk± na jednolite ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, zanurzamy połowę w "okruchach", układamy na blasze z papierem, spłaszczamy lekko, a w ¶rodku każdego ciasteczka wydr±żamy palcem mały dołeczek. Dołki wypełniamy marmolad±/dżemem/powidłem. Ciastka pieczemy w 175 st przez 15 min. Je¶li marmolada nie ma być ci±gn±ca, dołki wypełniamy dopiero po wyjęciu ciastek z pieca.

 

wtorek, 23 stycznia 2007
Czeko-placuszki

Składniki:

  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl czekoladowych płatków ¶niadaniowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl m±ki
  • 3/4 kostki masła

Wykonanie:

Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładk± masę. Dodać m±kę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki ¶niadaniowe (ja używam Chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległo¶ci 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupi±.

pi±tek, 12 stycznia 2007
Imbirowe ciacha

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dag m±ki
  • 25dag cukru pudru

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i sól ubić na parze. Dodać imbir i ubijać dalej do wystygnięcia masy. Przesiać m±kę z proszkiem i wyrobić na gładko. Wałkować i wycinać kółeczka lub kła¶ć bezpo¶rednio na blachę wyłożon± papierem niewielkimi kupkami. Piec w 170 st przez 15 min.

 

poniedziałek, 08 stycznia 2007
Ciastka bananowe

Składniki (2 blachy):

  • 2 banany
  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. ziaren słonecznika (ewentualnie orzechy, wiórki kokosa)
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżeczka olejku waniliowego (lub czę¶ć cukru zast±pić waniliowym)
  • 1/2 szkl oliwy/ oleju
  • łyżeczka mleka
  • 1 szkl m±ki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Banany, olejek, cukier, oliwę i mleko miksujemy na gładko. Do dużej miski przesypujemy m±kę, sodę, cynamon, dodajemy płatki owsiane, ziarna. Wlewamy masę bananow± i cało¶ć dobrze mieszamy drewnian± łyżk±. Masa powinna być gęsta. Nakładamy na blachę wyłożon± papierem małymi "kupkami" i pieczemy 15 min w 180st.

wtorek, 02 stycznia 2007
¦limaczki

Składniki na 2 blachy:

  • 2 szkl. m±ki
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki ¶mietany

Wykonanie:

M±kę, cukry, żółtka i pokrojone, schłodzone masło zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 czę¶ci i jedn± zagniatamy zkakao i ¶mietan±. Schładzamy na 1h w lodówce. Następnie ciasta wałkujemy na prostok±ty mniej więcej tej samej wielko¶ci, kładziemy jeden na drugim i schładzamy rolade znów przez 1h.

Ciato kroimy na plastry 0,5 cm i pieczemy w 150 st przez 15 min.

Bezy

Składniki na jedn± blachę:

  • 1 białko
  • 1/2 szkl. cukru pudru

Biało ubijać na sztywn± pianę, dodaj±c łyżkami cukier. Gdy piana trzyma się obróconego garnka, nakładać na blachę z papierem szpicrut± lub łyżeczk±. Piec 45 min w 120 st.

Do piany można dodać troszkę soku z cytrynki lub owocowego, kakao lub rozdrobnione orzechy.

niedziela, 17 grudnia 2006
Ciasteczka cynamonowo- kawowe

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 i 1/4 szkl. m±ki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • filiżanka kawy espresso
  • 2 szczypty soli

Masło utrzeć z cukrem na gładk± masę, dodać cynamon i kawę, wymieszać. Wsypać przesian± m±kę i sól. Wszystko zagnie¶ć. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej cukrem pudrem i wycinać ciasteczka. Piec 20 min w 160 st.

Można dodać więcej cynamonu. Moim zdaniem wystarczy 15 min pieczenia. Ciasteczka s± bardzo chrupi±ce.

sobota, 02 grudnia 2006
Nesquiki

Składniki:

  • 55 g kostki masła
  • 3/4 szkl. kakao Nesquik (do wersji słodkiej dodać 1/4 szkl. cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4- 1 szkl. m±ki

Przyrz±dzenie:

Ucieramy masło z kakao (i cukrem) na gładk± masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Przesiewamy m±kę z sod±, mieszamy i krótko wyrabiamy ciasto na stolnicy.

Chłodzimy ok. 30 min w lodówce.

Ciasto wałkujemy i wycinamy dowolnie ciasteczka (można formowac kuleczki). Pieczemy 8 min w 180- 190 st.

 
1 , 2