środa, 25 kwietnia 2007
Z łososiem

Szybka wersja sałatki z łososiem w sam raz dla dbających o linię i zagonionych.

Składniki:

  • kilka liści zielonej sałaty
  • cytryna
  • łosoś norweski

Wykonanie: Sałatę kroimy na drobniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny, a na wierzchu kładziemy kawałki łososia. Ilości według uznania.

Wersja sałatki z wędzonym łososiem z mojej ulubionej restauracji: Na liściach sałaty kładziemy pokrojone w plastry ogórki lub cebulę, dodajemy czarne oliwki, paprykę, całość polewamy sosem winegret, a na wierzchu kładziemy kawałki łososia.

 

środa, 07 marca 2007
Kolorowa sałatka z pieczarkami

Składniki:

  • słoiczek pieczarek w sosie własnym
  • papryka zielona i czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • musztarda
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek, natka pietruszki (ewent. sól, pieprz)

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy papryki i ogórki, a odcedzone pieczarki w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy pod kranem. Ser ścieramy na grubych oczkach. Całość mieszamy z łyżką koperku i łyżeczką pietruszki oraz sosem (3 łyżki jogurtu+ łyżka musztardy+ 2 łyżki majonezu).

18:17, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 15 lutego 2007
Sałatka z soczewicą

Składniki:

  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 gałązki selera naciowego
  • czerwona papryka
  • 3 jajka
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • przyprawy (sól, pieprz; ja użyłam estragonu i rozmarynu)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Razem z papryką i ogórkiem pokroić w kostkę. Soczewicę namoczyć 20 min, a następnie gotować 20 min, odcedzić i dodać do reszty. Seler oczyścić z włókien i bardzo drobno pokroić, a najlepiej rozdrobnić robotem kuchennym. Wszystko wymieszać, doprawić, polać sosem majonezowo- jogurtowym.

poniedziałek, 08 stycznia 2007
Sałatka kalafiorowa

Składniki:

  • 50 dag kalafiora
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • koperek (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:

Kalafiora zblanszować, odcedzić, przestudzić i zmiksować robotem do surówek (lub drobno utrzeć). Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, przepłukać, odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym (przygotowując go, wciskamy czosnek) i koperkiem.

O tej porze roku wykorzystuję kalafiora z mrożonek. Jedno opakowanie ma 450g i nie jest wystarczające w stosunku do pozostałych składników, lepiej dołożyć jeszcze trochę z drugiego opakowania. Koperek najlepszy byłby świeży. Ja z wygody zaopatruję się w zioła suszone.

wtorek, 02 stycznia 2007
Sałatka pekińska

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • mała puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • ewentualnie: sół, pieprz, inne przyprawy

Przygotowanie:

Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Kukurydzę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić na paseczki lub w kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Składniki wymieszać wraz z sosem majonezowo-jogurtowym (ok. 4 łyzek majonezu i jogurtu).

15:23, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 18 grudnia 2006
Sałatka z ananasem

Składniki:

  • puszka ananasa
  • duża puszka kukurydzy
  • słoik selera konserwowego
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • majonez
  • jogurt naturalny bez cukru

Wykonanie:

Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Ananasa, kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na drobne paski, jajka w drobną kosteczkę. Całość wymieszać. Z majonezu i jogurtu zrobić sos (lub z samego majonezu- według gustu)

Ja na sos użyłam po 2 kopiate łyżki majonezu kieleckiego i jogurtu danone bez cukru, tylko aby składniki się połączyły a nie "pływały". Poza tym ser edamski, choć lepszy byłby gouda lub salami (bardziej wyraziste w smaku). Z podanych ilości wychodzi spory garnek (ok.10 porcji).

10:53, muszelka6 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
sobota, 11 listopada 2006
Sałatka rybna z pangi

Składniki:

  • 1 duży filet z pangi
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 dużego lub 3/4 małego melona
  • 1 por
  • chrzan w słoiku
  • maślanka lub jogurt naturalny bez cukru

Przygotowanie:

Filet gotujemy 40 min w parowarze i odstawiamy do przestygnięcia na talerz. Wydrążamy z melona miąższ i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę przepłukujemy z zalewy i odstawiamy na sitku, aby obciekła. Białą część pora kroimy w półplasterki.

Filet rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Z chrzanu i maślanki przygotowujemy sos, po czym całość znów mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 min.

Taką oto porcję sałatki zjadam na obiad. Jest pożywna, a słodki smak melona dobrze współgra z ostrym chrzanem, choć sos należy wykonać według własnego gustu. Ja mieszam dużą łyżkę ostrego chrzanu Staropolskiego z ok. 100-150 ml maślanki, nie więcej bo nie lubię, gdy sałatka "pływa".

Smacznego:)