wtorek, 07 kwietnia 2009
Sernik z pierniczkami

Na spotkanie wielkanocne w pracy wybrałam przepis na sernik ze świąteczną nutą, wypróbowany już przez wiele blogowych kucharek (Dorotus, Malta, Majana...). Jest niewyobrażalnie delikatny, waniliowy, z pyszną niespodzianką w środku. Moi współpracownicy zajadali się, chwalili i składali zamówienia na Święta:)

Przepis lekko zmodyfikowany.

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

  • 5 jajek
  • cukier waniliowy 32g
  • pół szkl. cukru
  • 1 płaska łyżka kaszy manny (ja z braku dałam jaglaną, też się nadaje)
  • łyżka+ czubek budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 1kg sera (użyłam 2 kubełków Delhi po 0,5kg)
  • 200g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem owocowym (u mnie śliwkowe)
  • 75g miękkiego masła

Wykonanie:

Żółta miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy kaszę, budyń, ekstrakt i miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy do formy (z folią lub opruszonej), na to układamy pierniczki i zalewamy resztą masy. Pieczemy w 180 przez ok. 1h (u mnie 1,2h).

07:58, muszelka6 , Serniki
Link Komentarze (1) »
sobota, 18 października 2008
Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Sernik to idealne ciasto, gdy musimy utrafić w tzw. gusta i guściki. Tacy są właśnie moi przyjaciele- albo nie lubią mas, albo zbyt słodkiego, to znów lubią czekoladę... Dlatego na imprezę urodzinową dla mojej paczki wybrałam ten oto przepis Dorotus (lekko zmodyfikowany). Ciasto jest miękkie, wilgotne, czekoladowe, nie za słodkie, z wyraźną nutą pomarańczy. Natomiast orzechowy spód doskonale uzupełnia całość. Mam nadzieję, że przyjaciołom będzie smakować, nawet tym wybrednym.

Składniki:

  • 70g margaryny, stopionej i ostudzonej
  • 100-150g orzechów włoskich, zmielonych blenderem
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczeka kakao
  • 1,5 opakowania zwykłych herbatników Petitków, zmielonych blenderem
  • 2 gorzkie czekolady, z tego 125g rozpuszczona i ostudzona (dla antyfanów zastąpić deserową)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 małe lub 1 duża pomarańcz
  • 125ml śmietanki kremówki 30%
  • 500g twarogu (u mnie kubełek Delfiki)

Wykonanie: Herbatniki, orzechy, masło, cukier i kakao mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy 23cm wyłożonej papierem/folią i dociskamy porządnie. Wkładamy do lodówki.

Ser miksujemy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy śmietankę, czekoladę, jajka, startą na drobno skórkę pomarańczy i miksujemy dokładnie. Ciasto wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 1,5h w 160st. Studzimy w piekarniku, aby nie opadło. Wierzch można  ozdobić resztą czekolady. Sernik trzymamy w lodówce.

11:53, muszelka6 , Serniki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 grudnia 2006
Puszysty sernik

Składniki (20 porcji):

  • 8 jajek
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szkl. mąki
  • 1 kg twarogu
  • kostka masła
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki opłukać, oderwać ewentualne ogonki, zalać wrzątkiem na 10-15 min, po czym odcedzić.Żółtka miksujemy z cukrem na parze do puszystej, gęstej masy (białka przechowujemy w lodówce!). Ucieramy miękkie masło w misce, dodajemy masę żółtkową i znów ucieramy dokładnie. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i ucieramy. W masie nie może być żadnych grudek twarogu czy kryształków cukru. Na koniec ubijamy z białek sztywną pianę i delikatnie porcjami dodajemy do naszej masy. Mieszamy drewnianą łyżką, aby białko połączyło się z ciastem, dodajemy obtoczone w mące rodzynki (dzięki temu nie opadną), mieszamy delikatnie i wylewamy ciasto na wysmarowaną masłem, obtoczoną w bułce tortownicę.

Piec w 180 st. przez godzinę. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piecu, najlepiej jak najdłużej.

Bakalie jak zawsze w ilościach i rodzajach według gustu. Przepis podaje 5 dag rodzynków i 3 dag skórki pomarańczowej. Ja dałam 1/2 szkl rodzynek. Ser twarogowy musi być bardzo tłusty. Trzeba go przemielić, przetrzeć przez sito lub kupić gotowe kubełki. Ja kupuję śmietankową Delphię. W serniku łatwo o zakalec. Po włożeniu do piekarnika nie otwierać. Po upieczeniu odczekać jakieś 30 min, potem można lekko uchylić drzwiczki. Ja studziłam go tak 2h, wierzch zawsze lekko opada, ale ważne aby nie wklęsł zakalcowato.

Mój sernik ma bardzo delikatną konsystencję, jest pyszny, w rodzinie robi furrorę. Polecam wszystkim!

10:25, muszelka6 , Serniki
Link Dodaj komentarz »