Kategorie: Wszystkie | Babki i ucierane | Ciasta | Ciasteczka | Drożdżowe | Inne | Sałatki | Serniki | Torty | Z masami | Z owocami | Zupy
RSS
czwartek, 16 października 2008
Babka czekoladowa

Potrzebowałam prostego przepisu na ciasto bez mas, czekoladowe- bo takie większość lubi, łatwe w krojeniu i transporcie do pracy. Wybrałam babkę czekoladową od Dorotus. Ciasto jest miękkie, wilgotne, smakowo bardziej aromatyczne i czekoladowe od murzynka. W pracy wszystkim smakowało i został tylko jeden kawałek (dla mnie).

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 gorzkie czekolady
  • 15 dag miękkiej kostki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyzka kakao

Wykanianie: 125g czekolady rozpuszczamy z mlekiem na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem, dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

Mąkę, proszek, kakao przesiewamy do masy, mieszamu wszystko łyżką i przelewamy do keksówki. Pieczemy 40 min (u mnie 60) w 180st. Resztę czekolady wykorzystujemy na polewę.

poniedziałek, 25 sierpnia 2008
Ciasto marchewkowe

Wbrew pozorom nie tylko dla fanów marchewki. Piekę je, gdy robimy w domu sok marchwiowy. Potem wystarczy otworzyć pojemnik z wiórkami i mam gotowy odciśnięty, drobno zmielony produkt. Kto nie próbował, niech spróbuje. Podaję mój przepis na pyszne, szybkie ciasto marchewkowe.

Składniki:

  • 2 jajka
  • trochę mniej niż pół szklanki oleju
  • pół szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. wiórków marchewki (kto trze- mają być drobne i odciśnięte z soku)
  • płaska lyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 rządki gorzkiej czkolady

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę, wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy resztę produktów i miksujemy. Pół ciasta przekładamy do wysmarowanej formy. Połowę czekolady ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy powierzchnię ciasta. Resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki, rozsypujemy na ciasto i całość pokrywamy resztą ciasta. Pieczemy 40 min w 180 st.

Z moich uwag: w tortownicy 23cm ta ilość składników daje ciasto w sam raz na weekand. Na kilku łakomczuchów radzę podwoić składniki.

 

poniedziałek, 18 czerwca 2007
Babka z łatką

Składniki na formę 2l:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 9 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe na wierzch

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem dopóki masa nie podwoi objętości. Do masy przesiewamy mąki z proszkiem i mieszamy. Miksując dalej wlewamy stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 masy przelewamy do formy, a do reszty wsypujemy kakao. Miksujemy aż kakao sie rozpuści i wylewamy wzdłuż jasnego ciasta. Wkładamy do piekarnika 150st a gdy ciasto podrośnie pieczemy 45 min w 170 st.

Ja robiłam z połowy produktów, ale i tak dobrze wyrosło.

środa, 21 lutego 2007
Ciasto herbaciane

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l mocnej herbaty
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki sody
  • 20 dag masła

Wykonanie:

Rodzynki płukamy i gotujemy 5 min w naparze z herbaty. Następnie dodajemy sodę, mieszamy i rozpuszczamy w całości masło. Po przestudzeniu przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i miksujemy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 1h w 200 st.

 Ja zaparzyłam 2 torebki herbaty malinowej, aby ciasto nabrało przyjemnego aromatu. Łatwe, szybkie, mięciutkie. Polecam:)

piątek, 19 stycznia 2007
Babka piaskowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 32 dag masła
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka, żółtka, cukier i skórkę z cytryny ubijamy mikserem na puszystą masę ok. 10 min. Następnie ubijamy białka z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Obie mąki i proszek mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia skłądników. Masło roztapiamy na małym ogniu i ostudzone dodajemy do ciasta. Całość przekłądamy do keksówki i pieczemy w 175 st przez godzinę. Cukrem pudrem można posypać po całkowitym wystygnięciu.

Przepis jest na keksówkę dł. 25-28 cm. Ja zrobiłam w nieco mniejszej i ciasto wyrosło mi na boki w formie grzybka:) Należy dokładnie wymieszać masło z ciastem, ja zrobiłam to szybko i część tłuszczu osiadła mi tworząc zakalec. I osobiście dałabym mniej cukru.

niedziela, 17 grudnia 2006
Chlebek angielski

W wersji podstawowej z jabłkami, tzw. Apple bread. Ja ostatnio zrobiłam wersję z rodzynkami, która smakowała mojej rodzince nawet bardziej i ciasto zniknęło po jednym dniu.

Składniki:

  • filiżanka cukru
  • 1/2 filiżanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 filiżanki mąki
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka lub 3-4 małe- posiekane (ok. 100g rodzynek, wcześniej zalanych wrzątkiem, a potem odsączonych i odciśniętych)
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżka cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. a średnią foremkę keksową smarujemy masłem i wysypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

W misce ucieramy cukier, jajka, masło i aromat. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, a na koniec dodajemy jabłka/ rodzynki i cynamon. Mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy ok. 60 min.

Z podanych ilości chlebek najlepiej piec w małej keksówce, ja następnym razem podwoję składniki. A zamiast aromatu waniliowego część zwykłego cukru z przepisu zastępuję waniliowym. Ciasto jest banalne, a pyszne.