poniedziałek, 13 października 2008
Tort makowy z nutą adwokata

Zainspirował mnie biszkopt makowy Doroty. Zminimalizowałam składniki i wykonałam po swojemu. Muszę przyznać, że to fajna odmiana po robieniu tradycyjnego ciasta.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5l śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g suchego maku
  • adwokat (u mnie duża butelka, po lubię podpijać, ale wystarczy mała 250ml)
  • 2 śmietan fixy
  • ozdoby do tortu- u mnie czekoladowe ziarna kawy

Wykonanie: Żółtka miksujemy z 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżkami wody na małych obrotach do puszystego kremu (ok.8 min). Schłodzone białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, sztywną pianę zsuwamy na masę jajeczną, delikatnie pieszamy łyżką. Przesypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mak delikatnie mieszamy skłądniki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tortownicy 23cm, pieczemy 35min w 175st.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Spód i środkowy nasączamy- u mnie 4 łyżki adwokata+ łyżka mleka. Chłodną śmietanę ubijamy z 1/4 szkl. cukru pudru i śmietan fixem, dolewamy powoli adwokata (ja lałam na oko ok.100ml). Ubitą śmietaną przekładamy krążki, smarujemy wierzch tortu i ozdabiamy. Schładzamy w lodówce min.3h.

Z moich uwag- za mało bitej śmietany. Powinnam ubić 1l.

07:43, muszelka6 , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 stycznia 2007
Tort truflowy

Składniki (na małą tortownicę):

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy
  • Krem:
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • tabliczka (100g) czekolady deserowej (lub gorzkiej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Ciasto- ubiajmy żółtka z oboma cukrami i wodą na niskich obrotach do gęstego kremu (ok. 8 min). Białak solimy, ubijamy na sztywno i zsuwamy na żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy na pianę, wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż piana białka zniknie. Przelewamy do natłuszczonej, osypanej formy i pieczemy 30 min w 175 st. Przez pierwsze 20 min nie wolno otwierać piekarnika! Potem sprawdzamy patyczkiem i chwile po upieczeniu trzymamy w otwartym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Biszkopt musi całkowicie wystygnąć, potem kroimy na 3 krążki.

Krem- Miękkie masło miksujemy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wody, dodajemy do masy, miksujemy. Powoli dolewamy spirytus (2 łyżki to podstawa, polecałabym nieco więcej). Krem kładziemy po ok. 1/3 między krążki, resztą smarujemy wierzch i boki. Górę możemy posypać kakao, startą czekoladą, ozdobić (ja lubię orzechami).

Smacznego:)

12:11, muszelka6 , Torty
Link Dodaj komentarz »