niedziela, 25 lutego 2007
Karpatka

Przepis mojej koleżanki. Pyszne, lekkie ciasto.

Składniki:

  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotować z margaryną. Do gotujących się dodać makę i szybko zamieszać. Zestawić z ognia i mieszać do powstania gęstej masy. Wystudzić. Następnie zmiksować dodając po jednym jajku. Na końcu dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok.25 min w 220 st.

  • MASA: 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 225 g margaryny
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 żółtko
  • 1 szkl cukru

 

W połowie szkl mleka rozmieszać mąki. Resztę zagotować z cukrem kryształem. Po zagotowaniu wlać rozmieszane mąki i gotować, mieszając aż do powstania gęstego budyniu. Niech przestygnie. Margarynę miksować z cukrem waniliowym, żółtkiem, następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Upieczone placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Schować do lodówki.

 

11:15, muszelka6 , Z masami
Link Komentarze (1) »