poniedziałek, 22 grudnia 2008
Ciasto owocowe

Lekkie ciasto, pachnące owocami i latem. W sam raz do popołudniowej kawy. Piekłam z połowy składników w tortownicy 23cm, ale okazała się za niska i nie zmieniściłam ostatniej warstwy- krokantu. Tak więc podaję ilości na większą tortownicę.

Składniki:

  • upieczony wcześniej biszkopt z 2 jaj wg własnego przepisu
  • puszka brzoskwiń
  • 3 jabłka, mały banan
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody
  • cukier: 0,5 szkl. + 2,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny

Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Zalać 3 szkl. wody, dodać 2,5 łyżki cukru i zblanszować (jabłka mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Odcedzamy, zachowując wodę. Jabłka wykładamy na biszkopt. Brzoskwinie odsączamy, kroimy na plasterki, wykładamy podobnie robimy z bananem.

Na wodzie z jabłek (2 szkl.) gotujemy budyń. Gorącym zalewamy owoce (radziłabym budyń przygotować wcześniej i zalewać nim kolejne warstwy owoców, aby je związał. Moje owoce ślizgały się po sobie i ciężko było zachować kawałki ciasta w idealnym porządku).

Krokant: w rondlu roztopić margarynę z cukrem, dodać wiórki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 3 min. Po przestudzeniu dodać jajko, wszystko zmiksować na papkę i wyłożyć na budyń. Zapiekać w 175 przez poł godziny, ustawiając na grzanie górne, a od dołu piekarnika wstawić najlepiej blachę.

U mnie bez krokantu i banana.

 

sobota, 21 lipca 2007
Placek włoski

Składniki (trortownica 23 cm):

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki suszonych moreli
  • niepełna płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru

Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki i pokrojone w kostkę morele. Zasypac zukrem i odstawić na 15 min. Dodać jajka, przesiać mąkę z sodą i proszkiem i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec w 180 st przez 45 min. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od formy.

niedziela, 01 lipca 2007
Jogurtowe z owocami

Ja również pokusiłam się na przepis Lullaby22. Ciasto w sam raz na babski wieczorek, cudownie miękkie, owocowe, tchnące latem. Przepis na stronce Lullu, nie będę go przepisywać. Ja użyłam maślanki zamiast jogurtu, truskawki, porzeczki i agrest.

I z borówkami

poniedziałek, 14 maja 2007
Szarlotka sypana

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki chłodnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon (ok. 2 łyżeczek)

Wykonanie:

Mąkę, cukry, mannę i proszek mieszamy razem dokładnie i dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy byłką tartą.

1 część ciasta wysypujemy na tortownicę, przykrywamy powłową jabłek, wysypujemy 2 część ciasta, znów jabłka i ostatnie część ciasta. Na wierzchu trzemy schłodzone masło. Piec w 180 st przez godzinę aż ciasto się zrumieni.

Przepis jest na średnią tortownicę. Ja robiłam z połowy na małą i jest to stanowczo za mało! Ciasto ciekawe, choć wolę tradycyjną szarlotkę. To mi przypomina zapiekankę jabłkową na słodko. Dałam mniej cukru niż w przepisie.

poniedziałek, 12 marca 2007
Wiśniowe wspomnienie

Składniki na średnią tortownicę:

  • Ciasto:
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 8 g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5- 2 łyżki kakao
  • sok z wiśni
  • spirytus, wódka, rum lub inny alkohol do nasączenia
  • Masa 1:
  • 1/2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szkl mleka
  • pełna łyżeczka cukru
  • Masa 2:
  • opakowanie kisielu wiśniowego
  • opakowanie mrożonych wiśni bez pestek lub 500g świeżych
  • Do dekorcji:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z wiśni

Wykonanie:

Jajka ubijamy na małych obrotach z cukrem waniliowym i zwykłym do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Do miski przesiewamy makę, dodajemy kakao i proszek. Całość mieszamy i wsypujemy do jajek. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Pieczemy 40 min w ok. 180 st. Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Proszek rozpuszczamy w 1/4 szkl mleka i cukrem, całość wlewamy do zagotowanej reszty. Po zgęstnieniu budyniu, odstawiamy do ostygnięcia.

Wiśnie rozmrażamy- najszybciej na kilka min w mikrafali, tak aby puściły sok. Całość odcedzamy na sitku, dogniatamy łyżką, a sok zachowujemy w misce. Z soku i alkoholu robimy poncz do nasączenia (może to być również bezalkoholowe i wtedy wystarczy 1/2 szkl soku)- w proporcji 1:1- to według uznania! Kisiel rozpuszcamy w 1/4 szkl wrzątku, dodajemy do wiśni i miksujemy na masę. Gotowy kisiel zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.

Miękka margarynę ucieramy na masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i ucieramy na gładko.

Ostudzone ciasto przecinamy na 2 krążki. Spód nasączamy ponczem, na to wykładamy masę kisielową, na nią masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem nasączonym ponczem. Do dekoracji robimy lukier. Sok zagotować i wylać na cukier puder. Utrzeć na gładko. Można też zrobić polewę czekoladową i posypać pokruszonymi migdałami.

Pyszne owocowe ciasto, lekkie i zachowujące świeżość. Ja niestety nie znalazłam w sklepach budyniu wiśniowego, więc kupiłam waniliowy, ale według przepisu- proszek należało wsypać prosto do mleka i mimo dobrych chęci, porobiły się kluchy. Zostałam więc bez budyniu i wykonałam go po domowemu (1/2 szkl mleka, po 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, łyżeczka cukru). Poncz zrobiłam z 5 łyżek soku i 3 łyżek wódki, natomiast wierzch polałam 3 łyżkami soku+ klika łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś lubi słodkie, powinien w czasie miksowania wiśni dodać cukru pudru.

niedziela, 19 listopada 2006
Szarlotka na cieście jogurtowym

Przepis znalazłam na portalu polki.pl. Nie jest on zbyt trafiony.

Składniki na 16 porcji:

  • 1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet
  • 1 cytryna 
  •  25 dag mąki
  •  20 dag cukru 
  •  200 ml jogurtu naturalnego 
  •  3/4 szklanki oleju 
  •  3 jajka 
  •  1 łyżka proszku do pieczenia 
  •  1 opakowanie cukru waniliowego 
  •  5 dag płatków migdałowych
  •  cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, wlewamy olej oraz jogurt i miksujemy wszystko dokładnie.

Jabłka obieramy, kroimy na cząstki lub plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto dzielimy na 3 częsci, przekładając je warastwami jabłek. Wierzch pokrywamy jabłkami. Pieczemy ok.50 min w 180°. Po upieczeniu ciasto sypiemy cukrem pudrem i płatkami.

Według mnie podana ilość jabłek jest za duża w stosunku do ciasta i spokojnie wystarczy kilogram. Ponadto podany czas pieczenia jest za krótki. Po 1h ciasto jest nadal płynne, po 2h środek wciąż pływał i dopiero 3h w temp. 200° dała końowy efekt (pomijając lekko przypieczone jabłuszka z wierzchu, ale są miękko chrupiące). Ciasto jest pyszne. Ja zamiast cukru pudru i płatków, posypałam szarlotkę cynamonem. Mimo wszystko- straciłam dużo nerwów przy piekarniku.

poniedziałek, 30 października 2006
Keks bananowy

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 lub 1,5 szkl. mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szkl. cukru pudru
  • 1/3 miękkiej kostki masła
  • 3-4 duże garście bakalii

Wykonanie:

Przygotowujemy mieszankę bakalii wg własnego gustu. Suszone śliwki i morele kroimy w drobną kostkę, rodzynki namaczamy wcześniej we wrzącej wodzie a następnie odsączamy dokładnie, możemy także dodać rozdrobnione orzechy włoskie, pestki dyni czy słonecznika. Zasada jest taka- im więcej bakalii tym mniej mąki.

W misce rozgniatamy banany. Ważne aby zrobić to tłuczkiem/ widelcem, a nie mikserem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do ich połączenia. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto wylewamy na formę keksową 10/34, uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok.1h w 180°.

Ciasto jest proste w wykonaniu, bakalie nie opadają, a smakuje wyśmienicie (opinia własna, rodziny i przyjaciół).

Smacznego:)